prevention klaus nielsen on Pexels

OLGA KOLARIĆ O GRUDNIM PROTEZAMA I ORTOPEDSKIM GRUDNJACIMA

Podrška za lakši oporavak

Oktobar je posvećen obeležavanju Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke i mnoge zdravstvene institucije pokušavaju da podignu svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja. To jeste veoma bitno, jer je, na žalost, rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena i vodeći uzrok smrti od kancera.

U svetlu isticanja važnosti samopregleda i redovnih pregleda ostaju manje primetne informacije šta se dešava kada je ženama već dijagnostikovan kancer i kada je dojka odstranjena... Postoje psihološki timovi podrške, koji su važni u tom periodu oporavka. Međutim, koliko su žene upoznate sa činjenicom da imaju prava kao osiguranice RFZO na ortopedske grudnjake i proteze, kao i zašto je važno da se u tom periodu oporavka nose ovakvi grudnjaci i pomagala razgovaramo sa Olgom Kolarić, zdravstvenom radnicom i predstavnicom nemačkog brenda donjeg veša i kupaćih kostima „Anita“ (Sutjeska 2, SPENS, Novi Sad) koji u svom asortimanu ima poseban medicinski program posvećen baš ovakvim vrstama poteškoća.

Olga Kolarić pokazuje grudnu protezu

– Kod nas, već desetu godinu postoji jedan vrlo jednostavan način dobijanja besplatnog grudnjaka i besplatne grudne proteze. To konkretno znači da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) svakoj ženi koja je imala operaciju, kao i onima kojima je uklonjena dojka, čak i ženama koje su imale delimično odstranjenje hirurzi daju preporuku za nošenje ortopedskih grudnjaka i (po potrebi) proteze. Sa tom preporukom kod izabranog lekara žena završava svaku proceduru. Naime, izabrani lekar na osnovu otpusne liste i preporuke hiruruga ispunjava OPP obrazac preko koga se dobija jedan grudnjak i grudna proteza svake godine. Ove OPP obrasce nije potrebno overavati, niti se ide na lekarsku komisiju, samo se dođe do nas – put je vrlo jednostavan!

• Na žalost ne koriste sve žene ovu vrstu podrške... Da li je u pitanju neznanje?

– Veoma veliki problem nastane kada žena ostane bez dela svoga tela, bez dojke. Žene na različite načine prolaze kroz to i verujem da je mnogima taj period veoma traumatičan. Da, postoje žene kojima je izuzetno teško da prihvate novonastalu situaciju i ne dolaze da ostvare svoje pravo. Međutim, suština je u tome da im ovako specijalno dizajnirani grudnjaci i pomagala pomažu da preduprede komplikacije i lakše prođu kroz proces oporavka. Istakla bih, da ako žene tu vrstu pomoći ne koriste, da im se medicinski grudnjak i proteza ukidaju u narednoj godini, dok žene koje prihvataju ovu vrstu pomoći i podrške zadržavaju pravo da i sledeće godine dobiju besplatnu protezu i grudnjak.

Stavljanje grudne proteze u posebno mesto u grudnjaku

• Da li biste nam mogli da objasnite zašto je važno za oporavak da žene nose grudne proteze?

– Zadatak grudnih proteza je važan, jer se na taj način balansira kičmeni stub. Zato se ženama kojima je odstranjena dojka i preporučuje da nose grudnu protezu, da im se kičma ne bi krivila! Istakla bih da je kičma posle ovakvih intervencija izložena promenama i zato je važno da se pomoću grudne proteze ona ponovo vrati u balans. Određivanje kakva je grudna proteza potrebna rade žene koje su posebno obučene za to. Njihov zadatak je da proprate defekt, da odrede pravu veličinu i oblik, da bi se napravio dobar balans.

Grudna proteza u posebnom mestu u grudnjaku

• Da li biste nam mogli nešto da kažete od čega se prave grudne proteze i kako ih žene prihvataju?

– Program grudnih proteza i grudnjaka koji ih prate je napravljen tako da se fizički deo nedostatka prevaziđe i na taj način da podrška ženama. Danas postoje proteze od prirodnih silicijumskih vlakana, koja poprimaju toplotu tela, koje su prijatne na dodir i dizajnirane da prate pokrete. One ženama daju ocećanje da nemaju nikakav nedostatak, jer tu vrstu proteze doživljavaju kao deo svog tela. Prateći deo grudne proteze je grudnjak. Njihov dizajn omogućava da se proteza smešta u poseban deo grudnjaka koji je tako osmišljen da ih drži. Žena se oseća prijatno, komforno, komotno i nema osećaj bilo kakvog nedostatka – što je i psihološki veoma važno.

Specijalni medicinski grudnjak sa širokim bretelama za lakši oporavak

• Zašto je toliko bitno kakvi se grudnjaci nose?

– Postoje određeni modeli grudnjaka koji su preporučeni u prvih šest meseci oporavka. Oni su specijalno dizajnirani da preduprede komplikacije koje u tom periodu mogu da nastanu. Svi grudnjaci iz našeg medicinskog programa su pravljeni od tkanina koje prate pH kože, koje imaju zadatak da obezbede prijatnost i pokupe svu vlagu koju koža otpušta. Skrenula bih pažnju da je bretelama posvećena posebna pažnja da osim što prate pokrete tela obezbeđuju i dobru cirkulaciju, koja je neophodna kod opravka. Na ovaj način se sprečava nastanak limfnog edema (nakupljanje tečnosti u telesnim prostorima) koji postoperativno može da se javi. Napomenula bih, da osim što su svi ti medicinski segmenti jako važni, važan je i estetski momenat, jer ženi daje sigurnost i pomaže da se podigne njeno samopouzdanje. A za lakši oporavak i izgradnju imunosistema i samopoštovanje i samopouzdanost su takođe bitni!

• Vaš brend osim donjeg veša proizvodi i kvalitetne kupaće kostime. Da li se mislilo i na ovu vrstu korisnica?

– Osim programa grudnih proteza i grudnjaka, važan je i program kupaćih kostima. Naime, ženama je preporučeno plivanje kao terapijska metoda, ali mnoge je ne praktikuju, jer imaju problem oko kupaćih kostima. Mi imamo kupaće kostime koji su izrađeni od tkanina koje odlično podnose hlor, morsku vodu i termalne kupke. Ovakvi kostimi su specijalnog kroja sa posebnim dodacima gde se ubacije grudna proteza. Verujte mi, ni dobro oko neće primetiti nikakvu razliku. Posebno se vodilo računa o faktoru sigurnosti da proteza ne može da ispadne iz svog ležišta, ali, ako se to ipak dogodi proteza je dizajnirana da ne potone. Smatram da se ovaj delikatan problem žena rešen na najbolji mogući način vodeći računa o zaštiti žene, o njenoj sigurnosti i dostojanstvu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Anita promo, M.J.S., Slobodan Šušnjević