Plašinta

Plašinta

Za vlaški specijalitet plašintu čula sam boraveći na Đerdapu. Bilo nam je lepo i imali smo prilike da probamo sjajan vlaški sir. Malo nas je podsetio na kiparski halumi sir (halloumi), koji se može grilovati, ali se razlikuje: jer je vlaški kravlji, a kiparski je sir koji se pravi od mešavine ovčijeg i kozjeg mleka.

Vlaški sir pečen na tiganju

Naša domaćica Mirjanu Velojić iz Donjeg Milanovca, nam je jedno veče spremila plašinte, pa smo je zamolili da za Kulinarije na sajtu Mariniranje objasni kakav je to specijalitet.

Mirjana Veloić

– To je jedna vrsta pite, neko kaže i palačinke, zato što se testo razvuče da bude tanko kao palačinka. Ovo jelo se tradicionalno priprema u okolini Đerdapa. Postoji i manifestacija Plašintijada, posvećena ovom specijalitetu, koja se održava u Rudnoj Glavi. Zanimlјivo je da se ova pita ne peče u rerni, nego se pravi od kiselog testa koje se nadeva mešavinom sira i jaja, a peče u dubokoj masnoći, najbolјe na svinjskoj masti – otkriva nam Mirjana Velojić.

Plašinte iz đerdapskog kraja se nadevaju specijalnom vrstom vlaškog belog barenog polutvrdog sira, koji može da se peče i na roštilјu ili na tiganju – predstavlјa pravi specijalitet. Pošto se ovaj sir teže može nabaviti preporučujemo da ga zamenite polutvrdim ili tvrdim belim sirom.

Ovaj vlaški pecijalitet je najlepši je topao, ali svakako može da se jede i hladan.

Potrebno je

za testo:

1 kg brašna, plus još malo brašna za posipanje radne površine

1 pakovanje svežeg kvasca

oko 5 dl mlake vode

malo soli

za nadev:

5 jaja

400 g sira

 

za prženje:

oko 350 g svinjske masti (ili 0,5 dl ulјa)

Prvo se zamesi testo. Prosejati brašno, pa potom u njemu napraviti udublјenje u koje sipati mlaku vodu i tu izdrobiti kvasac. Dobro sve izmešati i i umesiti testo da bude glatko i mekano. Ostaviti ga na toplom pola sata da se podigne.

Za to vreme, razbiti 6 jaja u prikladnu posudu i umutiti ih malo vilјuškom. Potom tu narendati sir.

Kada se testo podiglo, rukom odvajati malo testa (da stane u dlan), naraviti lopticu i na posutoj brašnom površini istanjiti je da bude veličine oko 20 cm i tanka najviše 2 mm (kao palačinka). Staviti jednu kašiku nadeva na jednu polovinu i preklopiti. Prstima zalepiti ivice i spustiti u zagrejanu masnoću. Mogu da se prave i smotulјci, tada se nadev stavi na sredinu, a krajevi testa preklapaju prema sredini.

Plašinte se peku u prethodno zagrejanoj dubokoj msnoći dok ne porumene s jedne strane, pa se okrenu na drugu stranu. Gotove su kada budu rumene s obe strane. Prijatno.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: V. Jovanović, M. Stojanović

Izvor: Nedeljni ručak