Mariniranje celebration-Pixabay

Predjelo i vino

Penušava vina za dobar početak

Gastronomija i vino sjedinjeni su vrlo tesnim vezama pa se moraju uzajamno vrednovati, nikad se ne sukobiti ili konkurisati jedno drugom.

Nekada su se za vreme ručka služila vina bez ikakvog logičnog reda i nije se vodilo računa o izboru koji bi odgovarao potrebama harmonije jela i pića. Danas se, baš zbog ukusa, kako bi rekli Francuzi – zbog savoir vivre, nastoji pokazali sigurna kompetentnost kada se nalazimo za stolom, prilagođavajući se određenim pravilima.

Stari princip, prema kojem svako treba da jede i pije radi sopstvenog uživanja, još uvek važi, pa sugestije koje slede ne treba shvatiti kao nekakav diktat, nego isklјučivo kao preporuku kako sparivati jela i vina. Barem u piću, prava stvar je da se svakome dozvoli da uživa izvesnu slobodu. Ipak. obed mora biti tako koncipiran da omogućava logično odvijanje služenja vina. Postoji nekoliko principa koji se moraju poštovati:

– belo suvo oporo vino mora se služiti pre crnog vina;

– oporo vino, crno ili belo, mora da prethodi mekom vinu;

– lako vino mora doći pre jakog, rasno posle nekog manje plemenitog;

– mlado vino mora se služiti pre starog

Uz predjela začinjena limunom ili sirćetom (kvasinom) ne bih preporučio nijedno vino.

Što se šampanjca tiče, pravo je krivoverje servirati ga pri kraju obeda. Nјegovo mesto je na početku ili pre jela. Uz desert dolaze slatki ili poluslatki šampanjci. A likerska vina posle svih ostalih.

Photo by Lana Abie on Unsplash

Predjela koja se sastoje od suhomesnatih proizvoda, dimlјenog mesa i maslinki trebalo bi da se služe lagana suva bela ili roze vina. Kobasičarski proizvodi dobro se slažu sa mladim aromatičnim vinima, u koje spadaju: portugizer, crvi pino, game, prokupac...

A, ako su predjela od ribe, mekušaca ili rakova onda bi uz njih išla jaka bela suva vina. Najbolјe rešenje je suvi šampanjac.

Vino ne treba piti uz supu, izuzev ako u njoj ne plivaju ravioli ili neki slični komadi. Oni koji ga ipak žele uz lake supe od mesa, mogu probati sovinjon, silu, graševinu... Takođe bi i jaka čorba mogla proći bez ikakvog vina, pogotovo ako se služi između predjela i drugih jela, da bi odagnala ukus prethodnog vina sa nepca, radi pripreme za jelo koje sledi. Ako je, pak, čorba začinjena vinom, to vino se može piti uz nju. S pravim čorbama u obzir dolaze bela ili ružičasta vina, opora i s malim ostatkom neprevrelog šećera.

Petar Samardžija

Foto: M. Jablanov, Lana Abie on Unsplash, Pixabay