Rfissa (tažin s povrćem i piletinom)
Priliku da se upoznam s ovom kuhinjom imala smo u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu gde je Društvo srpsko-marokanskog prijatelјstva organizovalo delikatesno veče marokanske hrane. Predsednica ovog društva Žade Nikolić, otkrila nam kako se sprema ovo jednostavno, ali veoma ukusno i zdravo jelo.
Potrebno je:
2 pileća bataka sa karabatacima
1 veća glavica crnog luka
1 šolјa (2 dl) sočiva
1/2 šolјe zelenih maslina
malo maslinovog ulјa
Začini: so, biber, đumbir, šafran, kurkuma
Priprema:
Na malo ulјa propržiti luk, dodati masline i pileće meso i začine po ukusu. Potom dodati oprano sočivo u toploj vodi. Naliti toplom vodom da ogrezne i kuvati u pokloplјenoj šerpi na tihoj vatri oko pola sata. Piletina se odvoji od kostiju i isecka na komade veličine zalogaja.
Ovo jelo se tradicionalno služi uz marokanski hleb msaman. On se sprema od brašna, malo ulјa, vode i malo soli. Doda se i vrlo malo kvasca. Testo se zamesi, dobro istanji i tostira na tiganju. Iseče se na rezance.
Kada je jelo gotovo u duboku činiju se stavi hleb i preko toga se sipa pripremlјena rfisa.