Kako istaći ženstvenost, a ne odreći se udobnosti

Neverovatan je podatak da preko 80 procenata žena ne nosi grudnjak koji im odgovara. Stoga, da bi grudnjak bio pravi okvir koji će nositi i istaći lepotu žene važno je znati koji su parametri bitni kada se bira i prihvatiti savete osoba koje se u to razumeju poput naše sagovornice Olge Kolarić, uvoznice programa poznatog nemačkog brenda „Anita“, koji osim donjeg veša proizvodi i kupaćie kostime. Naime, Kolarićeva je dugo bila instrumentarka na klinici za plastičnu hirurgiju, te je znalački ušla u ovu oblast, ali nije ostala na svom znanju, već zajedno sa svojim zaposelnim prodavačicama ide na edukacije.

● Koliko saveti mogu da pomognu pri izboru?

– Kupac je usmeren na prodavačice koje poznaju asortiman i mogle bi da pomognu svojim savetima, ali gnerealno kod nas je problem što prodavačice najčešće nisu edukovane. Zato s ponosom mogu da istaknem da „Anita“, brend koji zastupam, vrlo polaže na edukaciju prodavačica, naročito zato što imamo i medicinski program. Ja sam dugo godina bila zdravstveni radnik i imam veliko iskustvo na tom polјu koje sam prenela prodavačicama. No, i pored toga se svi zajedno edukujemo u Nemačkoj dva puta godišnje. Samo na taj način se mogu dati pravi saveti, a žene koje nose će uživati pre svega u udobnosti, ali ne na uštrb lepote. Bitno je istaći ženstvenost, ali ne odustati od udobnosti!

● Koje su karakteristike dobrog grudnjaka?

– Udobnost, a to pre svega garantuje dobar kroj. Grudnjak ne sme da pravi nikakav pritisak na dojke, ne sme da se useca. Naglasila bih i važnost dobrih bretela, jer one nose deo težine grudi. Bitno je i od kojih materijala su napravlјene, koja im je širina, jer što su grudi veće bretele bi trebalo da budu šire. To važi i za kopčanje – što su grudi veće, šire je i kopčanje. Sastav materijala od kojih se pravi grudnjak je takođe vrlo važan. To su sada novi materijali poliamidi, likra i mikrovlakna.

● Zbog čega su ti materijali bolјi?

– Zato što obezbeđuju dobru klimu. Ženske grudi ne smeju biti u vlažnoj sredini i mora im se obezbediti dobar protok vazduha. Ako je grudnjak kalupiran, odnosno ima korpe, one bi morale da budu mrežaste strukture, jer dojka mora da diše! Neki grudnjaci imaju žicu, ona ima svoju funkciju i potrebna je u određenim grudnjacima, ali ne sme da ima nikl u svom sastavu da ne bi došlo do alergijskih reakcija. Važno je da ta žica bude presvučena, savitlјiva, da prati pokrete tela i nikako ne sme da žulјa ili da povređuje.

● Kako pravilno odabrati grudnjak?

– Osnovne dve stvari kada se bira grudnjak su da se izmeri obim tik ispod grudi, to je deo grudnjka koji nosi težinu, ako on landara, grudi su slobodne i težina je samo na bratelama pa ženu bole leđa. Druga važna stvar je određivanje veličine korpe merenje samog obima grudi preko bradavica to upućuje koja je veličina korpe. Dubina korpe je jako važna, jer dojka mora potpuno da bude smeštena u toj korpi, ne sme da ispadne ni u jednom položaju, niti da se desi da grudi idu na jednu, a grudnjak na drugu stranu. Potom mora čitava potpazušna jama da bude pokrivena i da limfni deo bude zaštićen.

● Zašto je bitno kod sportskih aktivnosti nositi poseban grudnjak koji je napravlјen za tu priliku?

– Zato, jer su sportski grudnjaci čuvari dojke. Sport može ponekad biti veoma agresivan u odnosu na ženske grudi. Mislim na sportove gde ima puno skakanja, trčanja – u takvim aktivnostima dojka trpi, ona skače, gore dole, levo, desno, a to je traumatično za nežno tkivo. U ovakvim grudnjacima dojka je fiksirana, postava iznutra mora da bude od materijala koji će znoj da tera napolјe, jer grudi ne smeju da budu mokre i u hladnoj sredini. Zatim je važno da bretele budu sastavlјene na leđima jer to omogućava nesmetan pokret.

● Gde žene greše kada biraju grudnjak?

– Žene se često povedu dizajnom grudnjaka, ne vodeći računa kako grudi stoje u njima. Naprimer, grudi ne smeju da „kipe“ iz grudnjaka. Dobar izbor omogućuje transformaciju torza bez estetskih operacija, a naprotoiv nošenje lošeg grudnjaka može da napravi ozbilјne probleme. Vratila bih se na bretele, naime one smeju da se urezuju u trapezijuse (mišiće ramenog pojasa). Naši fizijatri se susreću i sa povredama klјučne kosti koje mogu da budu i prelomi, upravo od loših ili loše odabranih grudnjaka.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: S. Šušnjević