Tajne mladalačkog izgleda poznatih glumica

Lepota je delom odraz genetike, ogledalo duše, ali, ipak i velikim delom nege. Zato kada gledate porculanska lica prelepih glumica sigurno se pitate koliko li vremena provode negujući se. Neke od njih ne samo da uspevaju da zadrže mladalački izgled, nego s godinama bivaju još lepše: stare kao vino, reklo bi se. Mada brigu o svom izgledu nikako ne prepuštaju slučaju, ne znači da sate provode u salonima lepote. Lep ten i mladalački izgled mnoge duguju pažlјivo izbalansiranoj ishrani, vežbama i dovolјnoj dozi sna. No, svakako da to nije sve, jer svaka ima neki svoj poseban trik...

- Tajna Dženifer Aniston je gimnastika lica i maska za vrat – ekskluzivno nam otkriva Beograđanka Snežana Dukanac koja sada živi u Francuskoj. Ona je blogerka, veoma posećenog bloga posevećenog prirodnoj nezi „La vie sans rides“ (Život bez bora).

Kako nam je Snežana poverila gimnastika lica je jedna od popularnijih metoda u Holivudu, a Dženifer je jedna od prvih koja je počela redovno da vežba i rezultati su naravno vidlјivi.

- Istakla bih, iz sopstvenog iskustva i iskustva mojih klijenata da je važno biti uporan i vežbati kontinuirano, a da rezultati mogu biti zaista iznenađujući! To može da potvrdi činjenica da supruga poznatog francuskog plastičnog hirurga, gospođa Eni Filoš, koja vežba i sprovodi negu po mom metodu – poručuje Dukanac

• Kako se neguju današnje glumice? Da li su prema vašim saznanjima više naklonjene prirodnim načinima za očuvanje lepote, nego hiruškom nožu?

 - Holivud još uvek „robuje“ estetskoj hirurgiji ali je sve više glumica koje se zalažu za prirodne metode. Javne ličnosti u Francuskoj najviše su naklonjene prirodnim metodama. Generalno, to je trend u celoj Evropi. Ipak, u poslednjih godinu dana američko tržište se otvara za gimnastiku lica. Zna se da od poznatih ličnosti pored Dženifer, gimnastiku lica sprovodi i Suzen Somers...

• Da li vam je poznato ko su njihovi savetnici kada je nega kože u pitanju?

- Holivudske dive, neretko imaju svoje plastične hirurge i dermatologe. Međutim, u poslednjih godinu dana, dermatolozi, lekari, nutricionisti sve više pribegavaju metodama čuvenog dermatologa dr Ernea Lasla, Amerikanca mađarskog porekla, koji je imao posebnu metodu umivanja. Na njegovom spisku klijenata, nalazile su se čuvene glumice poput Grete Garbo, Marlene Ditrih, Merilin Monro, Grejs Keli i druge. Danas, takozvani Laslov princip umivanja praktikuje čuvena glumica Anđelina Džoli.

• Da li biste nam otkrili kakva je to posebna metoda umivanja?

- To je umivanje maslinovim ulјem koje je pomešano s mlevenom kafom. Zna se kakve dobrobiti za kožu ima maslinovo ulјe, a kafa je tu da pobolјša cirkulaciju, a samim tim i razmenu materija u ćelijama. Laslov metod se primenjuje u večernjoj nezi lica. Pomešati 1 kašičicu samlevene kafe i otprilike istu količinu maslinovog ekstra devičanskog ulјa, ta mešavina bi trebalo da bude kao ređi sos. Zatim skuvati čaj od kamilice (2 decilitra). Naneti pastu od maslinovog ulјa i kafe na čisto lice i blago ga izmasirati, kao da se umivamo. To ne treba raditi duže od minuta. Potom dodati 1 kašiku isceđenog soka od limuna u topao čaj (nema smisla dodavati u vreo čaj, jer će izgubiti sve potrebne sastojke). Čisti peškirić zamočiti u čaj i s limunom i staviti ga preko lica i pustiti da toplota deluje. Potom ga ponovo umočiti u čaj i ukloniti kafu s lica. Posle umivanja po Laslovom metodu, na kožu se nanosi noćna krema u deblјem sloju.

• Da li ovo raditi svaki dan ili ima nekih ograničenja?

- Metod se može koristiti svako veče, no, za one koje ga ne koriste svakodnevno najbolјe bi bilo da dva puta godišnje u jesen i u proleće koriste metod u tokom ciklusa od 21 dan. Preporuka je da osobe koje imaju više od 40 godina uvrste ovu negu bar jednom nedelјno.

• Koža je naš najveći organ i ogledalo našeg zdravlјa. Koji su to osnovni principi da bi koža bila zdrava, sjajna, a ten baršunast?

- Prvo i osnovno je redovna higijena. Naše bake su govorile da je higijena pola zdravlјa. Lice treba čistiti temelјno svako veče. Takođe, ne treba preskakati ni jutarnju negu. Potrebno je redovno raditi piling lica i stavlјati masku. Poželјno je da one budu prirodne, tj. da ih sami napravimo od sastojaka koji ne sadrže herbicide i pesticide. Kada kažem lice, mislim na vrat i dekolte, takođe.

• Šta vi preporučujete?

- Od srca preporučujem blage masaže koje možemo same da uradimo i nakon 24 godine života gimnastiku lica, jer na licu ima 57 mišića. Vežbe su osmišlјene da pored toga što podižu tonus mišića, prokrve i same mišiće pa će koža izgledati mnogo zdravije i naravno lepše.

• Da li biste za nam otkrili neki trik koji će pomoći da zablistaju?

- Brza maska za regeneraciju lica, to je trik kojim se svaka žena može poslužiti da u trenutku dobije efektan rezultat. Uzeti kašičicu pavlake, kiselog mleka ili jogurta. U to dodati par kapi limunovog soka. Masku aplicirati na čisto lice i držati desetak minuta. Ali, treba uzeti u obzir da je limun fototoksičan, pa nije preporučlјivo izlaziti napolјe na sunce, nego je bolјe takvu masku stavlјati uveče. Ovo je brza maska koju od srca preporučujem da napravite pred najluđu noć.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Privatna arhiva S.D., Pexels photo, wallpaper download-free, pc-wallpaper-free-download