Vino i riba

Vino i riba

Riba bez vina je otrov, kažu Francuzi. S njom će se, kako kaže Fiona Beket, uklopiti većina belih suvih vina, pa zato vaš izbor zavisi od prilike i sume novca koju želite da potrošite.

Većina riba je nežnog ukusa, koji neće nadjačati nijedno vino. Ako je sasvim sveža i jednostavno spremlјena, nemojte pokušavati da je ugušite vinom. A kad počnete da joj dodajete druge namirnice, kao što su paradajzi beli luk ili limeta i korijander, ili koristite jače tehnike kuvanja, kakve su naglo prženje ili pečenje na roštilјu, uzmite vino koje će držati korak s ovim jačim ukusima. U obzir dolaze i lepi rozei ili neka crna vina, ako se ne plašite smelijeg izbora.

Jedno od pravila, diktirano viševekovnim iskustvom, kaže da pržena riba i riba s roštilјa zahteva bela vina dobrog kvaliteta, suva i dovolјno odležala. Gastronomi u svetu slažu se da su pet najvećih prijatelјa riblјih jela:

  • sovinjon blan – za prženu ribu, plavu ribu i onu u čijem pripremanju se koriste azijski začini;
  • beli pino – uz ribu u bogatom umaku;
  • šardone – ako je riba jednostavno pripremlјena; muskade - uz ostrige i ostale sirove plodove mora;
  • crni pino – uz prženi losos ili tunu.

Uz ražu (ploču), romb (plat) i brancin siguran izbor su: šardone (može biti i malo barikiran), beli bordo, ili, pak, suvi penušac.

Odličan izbor uz losos je nebarikirani ili kratko barikirani šardone, a ako je pržen na jakoj vatri - crni pino, kaberne fran i druga laganija crna vina. Uz lokardu, sardele i drugu plavu ribu u Dalmaciji će vam najčešće ponuditi crno vino, verovatno zato što je u njoj proizvodnja belih vina uvek bila neznatna. U svetu, međutim, pre će vam servirati sovinjon beli ili šardone.

Uz pastrmku nikad nećete pogrešiti ako joj za pratioca izaberete lagani suvi šardone, suvi rizling ili rajnski rizling, s kojim su neki naši podrumi dostigli zavidan nivo.

Usolјena i ukiselјena riba, iskreno govoreći, pre traži pivo, čemu nas uče Skandinavci. S dimlјenom ribom, ako se dim ne oseti previše, vrlo dobro se slaže nekoliko belih vina. S dimlјenom pastrmkom i lososom, na primer, slažu se rizlinzi, baš kao i šeriji s nazivom fino i mansanilјa, koji takođe idu dobro sa snažnim ukusom dimlјene skuše.

Plodovi mora kao što su kozice i škampi se slažu s ne barikiranim šardoneima ili sa suvim belim muskatom. Dagnje se takođe slažu s muskatom ali i s sivim pinoom. Ako su u bogatom umaku idu uz šardone, a smeliji izbor je suvi crnogorski sovinjon.

Jastog nije riba, ali nekako. uvek ide uz nju, kao vrhunac gastronomskog umeća i ponude. Ako ste imali novca za njega, nadam se da se nećete brukati i da ćete se odlučiti za vino dostojno jastoga – francuski šampanjac. |

Petar Samardžija

Foto: Pixabay, Pexels