Alhemičareva torta od pоvrća
Mnogi se pitaju kako u kuhinji nastaje čarolija? – Moj odgovor je uvek kada vas nešto inspiriše, a vi se prepustite tom talasu i krenete da od nekoliko sastojaka napravite jelo. Važno je da znate koja bi kombinacija ukusa bila dobra, ali je još važnije da se ne držite baš uvek toga, nego da eksperimentišete! Koliko je samo novih jela nastalo zato što se klasičan recept iz nekog razloga nije mogao da poštuje, ili zato što je nešto pošlo kako „ne treba“. Zato se i vi kao alhemičari u laboratoriji upustite u ovo nepresušno istraživanje i eksperimentisanje čiji će rezultat biti ne samo jelo, nego hrana za dušu i telo, jer kuvanje je istinska alhemija.
Tako je nastala ova torta. Kada sam videla jedan video klip o tome kako se od tikvica sira i piletine prave zamotuljci ili ružice, poželela sam da i sama to probam da napravim. Još dok sam gledala pomislila sam kako bi bilo dobro dodati još nešto… Kupila sam potrebne sastojke i onda promenila koncept. Ružice od tikvica su mi poslužile samo kao dekoracija, a ostalo sam kombinovala u trenutku. Uostalom uverite se!
Za one koji nisu vegeterijanci umesto dimljenog sira mogu da koriste tanke režnjeve slanine, kao što sam ja koriostila. Umesto trapista ja sam koristila slagani sir jer sam ga u tom momentu imala. Kuskus je ovde da pokupi tečnost koju otpuste tikvice i pečurke i može da se zameni pirinčem.
Potrebno je:
• 1 tikvica (oko 350 g)
• 1 manji brokoli (oko 250 g)
• 300 g šampinjona
• 250 g sira (trapist ili gauda)
• 100 g dimljenog sira
• 2-3 kašike kuskusa (alternativno pirinač)
• 7 maslina
• 2 dl kisele pavlake
• 1 jaje
• 0,5 dl jogurta
• 1 kašičica mešavine začina za supu
Povrće operati i ocediti. Tikvicu iseći po dužini na tanke trakice (može gulilicom za krompir ili na kućnoj salamoreznici). Brokoliju odvojiti cvetove, a šampinjone i sir iseći na tanke listiće.
Uključiti rernu na 200 stepeni Celzijusovih.
Napraviti 7 ružica tako što se na svaku traku tikvice stave listići običnog i dimljenog sira, a potom se zavije i probode čačkalicom da ne gubi formu. Ostaviti ružice sa strane.
Umutiti jaje s pavlakom i kašičicom začina za supu, pa dodati jogurt da se dobije gusta i ujednačena smesa.
Kalup veličine 28 cm obložiti pek-papirom i po njemu poređati tikvice, posuti ih kuskusom potom poređati šampinjone isečene na listiće i preko toga staviti sir. Preliti s pola smese od pavlake i jajeta. Na sredinu staviti već pripremljene ružice, pa pored njih toga poređati preostale tikvice i šampinjone. Rasporediti u krug cvetove brokolija, prekriti listićima sira, ali ne i ružice pa onda preliti ostatkom smese s pavlakom. U svaku ružicu na sredinu staviti maslinu.
Peći oko 40 minuta i poslužiti toplo. Izvaditi čačkalice obavezno!
Uživajte!
Marina Jablanov Stojanović
Foto: M. J. S.