Ameline tajne

Ameline tajne

Na policama jedne novosadske vinoteke pažnju mi je privukla boca francuskog vina na čijoj etiketi je, pored crteža tri lepa cveta, pisalo: Ameline tajne (Amelie les Secrets). Na drugoj strani, na kontraetiketi, nalazi se objašnjenje:

„Jednog dana kada je moja ćerka Ameli imala samo četiri godine, isprobavao sam iz buradi svoja vina šardone i vionije. Bila je srećna što može da se igra u podrumu dok sam ja radio, za nju je to bila prava uživancija. Kad sam završio, pokazala mi je crtež koji je naslikala na poleđini mojih zabeleški o testiranju – ove lepe cvetove. Inspirisan tim danom, kreirao sam ovo vino, koje je poput moje prelepe ćerke čisto, sveže, elegantno i za pamćenje, stvoreno da se u njemu uživa u krugu porodice i prijatelja.“

Čitam dalje etiketu i sa radošću otkrivam da se radi o Borisu Kovaču i njegovoj ćerkici Ameli. Boris je Novosađanin, sin našeg sugrađanina Vladimira, velikog vinarskog stručnjaka, koji je poznato ime u vinarstvu Francuske. Član je i njene Akademije prirodnih nauka.

Boris je završio studije vinarstva u zemlji vina i poznati je stručnjak u Langedok-Rosionu, najvećoj francuskoj vinogradarskoj pokrajini. S porodicom živi u Perpinjanu. Član je nacionalne degustacione komisije i učesnik mnogih velikih ocenjivanja vina u svetu. U slobodno vreme bavi se slikarstvom i muzikom. Rečju, retka umetnička duša. Takva su mu i vina.

Vino „ameli“ je kupaža šardonea i pomodnog vionijea, kod nas gotovo nepoznate sorte. Sve donedavno, gotovo ekskluzivno uzgajala se samo u severnom delu reke Rone. Daje vino puno alkohola, senzualnih mirisa frezije, breskve i kajsije, s masnom, glatkom teksturom. U poslednjoj deceniji prošlog veka počela se naglo širiti u Langedoku, Australiji, Argentini, Kaliforniji...

Grožđe za „ameli“ se bira i ručno bere u vinogradima na blagim padinama Montanj Noara, zatim se stavlja u burad i mesecima stari u najfinijem francuskom hrastu. Burad su nova, veličine 500 litara. U njima se do kraja odvija i alkoholna i jabučno-mlečna fermentacija. Vino se stalno meša sve do marta sledeće godine. Od proleća do jeseni ostavlja se na miru, i dalje na talogu. U novembru i decembru iz najboljih buradi vino se prebacuje u prohromske sudove i krajem zime flašira. To zanči da vino odležava dve godine do flaširanja.

Ameli je vatreno vino sa 13,5 maligana i sa 5,6 promila lepih kiselina. U mirisu se osete bagremov cvet, vinogradarska breskva, manje kajsija. Ukus je na bagremov i lipov med. Ima i finu mineralnu notu, što je karakteristika vina juga.

Petar Samardžija

Foto: https://www.lasbodegas.co.uk/wines/france/boris-kovac, Wikipedia, N. Stojanović