Vinske priče

Ameline tajne

Mariniranje Amelie Blanc vina

Ameline tajne

Na policama jedne novosadske vinoteke pažnju mi je privukla boca francuskog vina na čijoj etiketi je, pored crteža tri lepa cveta, pisalo: Ameline tajne (Amelie les Secrets). Na drugoj strani, na kontraetiketi, nalazi se objašnjenje:

„Jednog dana kada je moja ćerka Ameli imala samo četiri godine, isprobavao sam iz buradi svoja vina šardone i vionije. Bila je srećna što može da se igra u podrumu dok sam ja radio, za nju je to bila prava uživancija. Kad sam završio, pokazala mi je crtež koji je naslikala na poleđini mojih zabeleški o testiranju – ove lepe cvetove. Inspirisan tim danom, kreirao sam ovo vino, koje je poput moje prelepe ćerke čisto, sveže, elegantno i za pamćenje, stvoreno da se u njemu uživa u krugu porodice i prijatelja.“

Čitam dalje etiketu i sa radošću otkrivam da se radi o Borisu Kovaču i njegovoj ćerkici Ameli. Boris je Novosađanin, sin našeg sugrađanina Vladimira, velikog vinarskog stručnjaka, koji je poznato ime u vinarstvu Francuske. Član je i njene Akademije prirodnih nauka.

Boris je završio studije vinarstva u zemlji vina i poznati je stručnjak u Langedok-Rosionu, najvećoj francuskoj vinogradarskoj pokrajini. S porodicom živi u Perpinjanu. Član je nacionalne degustacione komisije i učesnik mnogih velikih ocenjivanja vina u svetu. U slobodno vreme bavi se slikarstvom i muzikom. Rečju, retka umetnička duša. Takva su mu i vina.

Vino „ameli“ je kupaža šardonea i pomodnog vionijea, kod nas gotovo nepoznate sorte. Sve donedavno, gotovo ekskluzivno uzgajala se samo u severnom delu reke Rone. Daje vino puno alkohola, senzualnih mirisa frezije, breskve i kajsije, s masnom, glatkom teksturom. U poslednjoj deceniji prošlog veka počela se naglo širiti u Langedoku, Australiji, Argentini, Kaliforniji...

Grožđe za „ameli“ se bira i ručno bere u vinogradima na blagim padinama Montanj Noara, zatim se stavlja u burad i mesecima stari u najfinijem francuskom hrastu. Burad su nova, veličine 500 litara. U njima se do kraja odvija i alkoholna i jabučno-mlečna fermentacija. Vino se stalno meša sve do marta sledeće godine. Od proleća do jeseni ostavlja se na miru, i dalje na talogu. U novembru i decembru iz najboljih buradi vino se prebacuje u prohromske sudove i krajem zime flašira. To zanči da vino odležava dve godine do flaširanja.

Ameli je vatreno vino sa 13,5 maligana i sa 5,6 promila lepih kiselina. U mirisu se osete bagremov cvet, vinogradarska breskva, manje kajsija. Ukus je na bagremov i lipov med. Ima i finu mineralnu notu, što je karakteristika vina juga.

Petar Samardžija

Foto: https://www.lasbodegas.co.uk/wines/france/boris-kovac, Wikipedia, N. Stojanović