Zaštita od insekata na prirodan način

Leto je period kada imamo priliku da duže vreme budemo napolјu i uživamo u prirodi. Kako da nam vreme u prirodi bude prijatno, a da ne budemo izloženi raznim insektima, komarcima ili zaštićeni od ujeda osa i naročito krpelјa koji mogu da prenesu lajmsku bolest? O tome smo razgovarali sa Snežanom Mitrović, farmaceutkinjom, floriterapeutkinjom i homeopatkinjom iz Novog Sada. Snežana je zaposlena u Eterri, pa je prirodom svog posla veoma upućena u korišćenje etarskih ulјa. Postoji mnogo hemijskih sredstava koja nas štite od insekata, ali zbog njihovog agresivnog uticaja na kožu, zbog neurotoksičnosti koja može da dovede do umora ili pospanosti, ali i predupređivanja alergijskih reakcija bolјe je koristiti neka prirodna sredstva – etarska ulјa.

• Zašto baš etarska ulјa?

- Zato što ih same bilјke prave da bi se zaštitile od insekata, pa ako ih i mi koristimo, onda ćemo i sami biti zaštićeni. Etarska ulјa blokiraju mirise našeg tela koji privlače insekte ili šalјu negativnu informaciju insektima, tako da nam oni ne prilaze.

• Kako koristiti ova ulјa?

- Način korišćenja je veoma jednostavan: odabrano etarsko ulјe ili kombinaciju ovih ulјa ukapamo neko bazno ulјe (naprimer, ulјe od kokosa) i koristimo kao losion ili kao parfem ili u bočicu sa sprejom sipati vodu i par kapi etarskog ulјa. Ovako se može poprskati prostor, ili možete sebe poprskati po tkanini. Da biste, recimo, zaštitili bebu od komaraca i muva možete poprskati kolica ili natopiti parče vatice ovim rastvorom i staviti u kolica. To možete i vi učiniti na vašem krevetu kako bi se zaštitili od komaraca.

• Koliko smo zaštićeni na ovaj način?

- Nažalost, etarska ulјa ne drže dugo zaštitu, ali to vas ne sprečava da se na svakih pola sata poprskate i budete opet zaštićeni. Sigurno vam to neće praviti nikakav problem, jer ova ulјa veoma lepo mirišu i stvaraju lepu atmosferu.

• Da li biste nam otkrili koja bi to etarska ulјa trebalo da koristimo?

- Etarsko ulјe od lavande štiti nas od komaraca, ali je dobro i posle ujeda, jer ono ne samo da deluje antiseptično, nego i zacelјuje povredu. Svakako je tu i etarsko ulјe nane koje odbija mnoge insekte, pogotovo mrave. Ovo ulјe takođe može da se koristi posle ujeda nekog insekta jer prijatno hladi, antiseptično je i sprečava svrab. Posebna preporuka je ulјe nima, koje se dobija od indijske bilјke i koje jako dobro štiti od insekata. Pošto može da bude iritantno za kožu, preporuka je se meša s kokosovim ulјem 1:1 i tako nanosi na kožu. Nim je odličan i u zaštiti bilјaka od raznih napasti.

• Kako da se zaštitimo od osa i šta da radimo ako nas one ipak ubodu?

- Ose ne vole etarska ulјa nane, limunove trave, karanfilića... Ta ulјa mogu da se izmešaju sa sirćetom i vodom i prskaju kao repelenti, ili se izmešaju s tečnim deterdžentom i prska deo oko gnezda da ne dolaze... Za ujed ose ili pčele prva pomoć je kockica leda, a onda se na parče vate ukapa i čisto ulјe lavande, pet kapi i prisloni na ubod, ili u kašičicu jabukovog sirćeta staviti po pet kapi etarskih ulјa lavande i kamilice, umočiti parče vate u to i nasloniti na kožu.

• Često svoje kućne lјubimce, pre svega pse, štitimo od krpelјa, ali sami nemamo nikakvu zaštitu mada se šetamo zajedno s njima. Da li postoji neko etarsko ulјe i za ovaj problem?

- To je etarsko ulјe kedra koje pruža zaštitu od krpelјa i mrava, zatim ulјe čajnog drveta, koje je dobro i posle ugriza krpelјa, jer je ovo ulјe izuzetan antiseptik, a nanosi se svakog minuta po jedna kap u toku prvih pola sata. Etarsko ulјe majčine dušice je takođe dobro, ono vas štiti oko 3 sata, a tu je i etarsko ulјe karanfilića. Među najjačim repelentima (supstancama koje odvraćaju insekte) je svakako etarsko ulјe od limunske trave koje je veoma prijatnog mirisa. Izbor je zaista veliki, ali i mogućnost kombinovanja. Na ovaj način ne samo da ćete biti zaštićeni, nego ćete i lepo mirisati u toplim letnjim večerima. Napomenula bih da ova ulјa ne spadaju u fototoksična i ona vas štite i preko dana na suncu bez ikakvih posledica.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva, pixabay