Kale

Skoplje je sa sve četiri strane sveta okruženo vinogradima, ali je tek u novom milenijumu dobilo svoja prva vina u flaši. Na Ilinden, nacionalni makedonski praznik, 2. avgusta, u velikoj skopskoj vinariji Skovin, izgrađenoj 1979, napunjene su svečano prve flaše kvalitetnih vina: šardone, muskat, semijon, kale, teran i vranac. Sve dotle skopska vina putovala su u svet cisternama, zatajivši tako i sebe i kraj iz kojeg potiču. Sudbina im je bila da tuđim vinima daruju snagu i boju, ostajući u dubokoj anonimnosti. Najveći kupci bili su u Nemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji...

U flašama i lepim haljinama, vina s južnih padina planine Vodno, iznad Skoplja, stigla su i do nas. Odmah smo u njima osetili neku posebnost, našli smo nešto u njima što ih izdvaja iz makedonske prosečnosti. Makedonski vinogradari imaju sličan sortiment grožđa, pa tako i slične tipove vina.

Skopski vinogradi, međutim, nisu u ravnici, nego na nagnutim, klasičnim vinogradarskim terenima, na kojima su posle dnevnih vrućina noći hladne, pa mirisne komponente grožđa tokom zrenja ne sagorevaju, ostaju sačuvane za buduća vina.

Ne manje je važno i što se vinogradi ne navodnjavaju i prinosi su im manji.

U tim činjenicama treba tražiti objašnjenje da je crno vino kale (tvrđava), kupaža merloa, kaberne sovinjona i vranca, postalo šampion i pre nego što je prohodalo. Rođeno je 2002.godine, a već posle godinu dana steklo je veliki broj pristalica ne samo u Makedoniji, nego i Srbiji.

Pored intenzivne crvene boje, krasi ga, upravo, raskošna aroma, s dobro izbalansiranim mirisom cveća i tananih nijansi kupine, maline i ribizle. Posebnu notu kaleu dao je vranac. U svetu ima bezbroj kupaža kabernea, merloa i drugih crnih sorti, ali je ovo jedina s vrancem, i to se dopalo potrošačima.

Kale se izvanredno slaže s pečenom svinjetinom, teletinom i dimljenim mesom.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, Pixabay, Pexels