Kopacli rit Foto Mariniranje

PARK PRIRODE KOPAČKI RIT

Brojni kormorani samo znače da su ove vode bogate ribom

U poseti evropskoj Amazoniji

– Park prirode Kopački rit je jedan mozaik vodenog, šumskog i livadskog eko-sistema koji je izuzetno raznolik, tako da ovde imamo preko 2.700 vrsta bilјaka i životinja. Ima i preko 300 vrsta ptica što predstvlјa oko 80 posto svih zabeleženih vrsta ptica u Hrvatskoj. Ovo je područje jedno od najznačajnijih mrestilišta riba u Evropi i ima ih oko 50 vrsta. Zato je naš najvažniji zadatak ne samo da ovaj prostor zaštitimo nego i da promovišemo njegovu zaštitu, jer na taj način utičemo na kvalitet života kako sada tako i u budućnosti – rekao nam je Ivo Bašić, direktor Javne ustanove Park prirode Kopački rit, koji se nalazi između Dunava i Drave, poplavnog područja od izuzetnog značaja za razvoj flore i faune.

Ivo Bašić, direktor Javne ustanove Park prirode Kopački rit

Nekada su močvare smatrane kao nekorisno tlo i leglo komaraca i bolesti. Tako da se svesrdno radilo na njihovom isušivanju i pretvaranju u plodne oranice. Međutim, razvojem nauke i ekologije sada je stav sasvim drugačiji.

Lokvanji – najlepši cvet močvare

– Napokon se promenio stav o njihovoj nevažnosti. Sada se smatra da su ovakva vlažna staništa izuzetno važna za očuvanje bioraznolikosti, ali ne smemo da smetnemo s uma da su to i prirodni prečišćivači voda. Nažalost, u svetu je u poslednjih 50 godina nestalo više od 35 posto močvarnih eko-sistema. Zato nam je i drago da Kopački rit spada u jedno od očuvanijih močvarnih staništa u Evropi i nastojaćemo da tako i ostane – istakao je Bašić.

Vožnja čemcem je pravi doživljaj

I zaista kada se zaputite od Osijeka ka ovoj evropskoj Amazoniji oduševiće vas priroda, ali i briga lјudi da ona ostane baš takva kakva jeste. Na samom ulazu u prijemni centar Parka prirode „Mali Sakadaš“ dočekaće vas kućice i sojenice prekrivene šindrom, zgodno ukloplјene u ceo ambijent. Sve je napravlјeno s merom i želјom da se posetioci edukuju kroz uživanje u prirodnim lepotama.

– Kada dođete ovde moguće je drvenom stazom dugom oko jedan kilometar stići do pristaništa gde se može ići u dalјi obilazak brodom ili čamcem. Već sam napomenuo da je flora i fauna ovde zaista bogata, a naš zaštitni znak je orao štekavac, koga vi zovete belorepan. Od 150 parova u Hrvatskoj u Kopačkom ritu ih ima 90, a to je u evropskim razmerama prostor gde ih ima najviše. Imamo i nekoliko gnezda crnih roda koje su veoma sramežlјive ptice i možete ih videti samo u rano jutro – uputio nas je Ivo Bašić.

Kada se uputite u obilazak Kopačkog rita obavezno sa sobom ponesite i neko sredstvo protiv ujeda komaraca, jer ih ovde, naravno, ima u izobilјu.

– Močvare su prirodna staništa komaraca kojih u svetu ima oko 3.000 vrsta, a oko 100 prenosi razne bolesti. Zato je važno voditi računa i o zdravlјu lјudi. Ipak, naglasio bih da nisu svi močvarni komarci opasni za lјude i da baš oni bitno doprinose biodiverzitetu jer su hrana za mnoge ptice, ribe, vodozemce, guštere – objasnio nam je Ivo Bašić.

Posle obilaska Kopačkog rita domaćini preporučuju da se ode do lovačkog dvorca Tikveš koji je pretvoren u prezentacijsko-edukavtivni centar gde se na 2.000 kvadratnih metara može u najvećem multimedijalnom prostoru u ovom delu Evrope upoznati sa florom i faunom kroz život močvare u svim godišnjim dobima. I mi smo ga posetili i zaista smo bili impresionirani onim što smo videli kao i načinom prezentacije.

Nekada lovački dvorac Tikveš, a danas prezentacijsko-edukavtivni centar Parka pridode Kopački rit

– Mesto Kopačevo se naslanja na ovaj Park prirode i baš zahvalјujući ovoj blizini ono se razvija u turističkom smislu. Napomenuo bih da je 1967. proglašavanjem ovog prostora za park prirode nešto se i oduzelo lokalnom stanovništvu, između ostalog se ograničila njihova privredna delatnost, ali zato mi kroz razne aktivnosti pokušavamo to njima nadoknaditi. Pre svega kroz turizam. Zato vas pozivamo da posle boravka u prirodi uživate u dobroj slavonskoj kuhinji i vinima – predložio je naš domaćin Ivo Bašić, direktor Javne ustanove Park prirode Kopački rit.

Objekti u obliku sojenica prekrivenih trskom izuzetno su uklopljeni u ambijent

U blizini samog Parka prirode u selu Kopačevo može se naći odličan smeštaj u Didinom konaku. Predlažemo vam da probate slavonske specijalitete u restoranu Citadela koji se nalazai u malom selu Vardarac, ili da posetitie Baranjsku kuću u Karancu, ili pak da odete do Erduta u etno domaćinstvo Stari dud. Ovde postoje i dve velike i poznate vinarije Erdutski vinogradi i gde ćete osim u divnom pogledu i vinima otkriti da oni imaju i najveće puno bure na svetu! Tu je i vinarija Belje . Možda vi nađete vaše omiljeno mesto kada se otisnete na ovaj izlet u Park prirode Kopački rit, ali mi smo na ovima baš uživali!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: V. Jovanović, Mariniranje