Šeri vina

Izuzetna aroma i velika finoća nektara iz Kordobe

Slavna španska šeri vina, koja po lepoti gotovo da nemaju rivala u svetu, kod nas su uglavnom nepoznata i najčešće se brkaju sa šeri likerima.

Ime šeri dobijeno je od španskog mesta Heres, koje se na mapama slavnog arapskog geografa El Hobrisa zvalo Seris i nalazilo u Kordobskom kalifatu u pokrajini Andaluziji. Još starije ime ovog grada na jugu Pirineja jeste Kseres, koje su Englezi izgovarali Šeri, što je najbliže španskom izgovoru. Pod ovim imenom je sada, zahvalјujući vinima, Heres poznat u celom svetu.

Za slavu šerija najzaslužniji su Englezi. Kapetan Frensis Drejk (Ser Francis Drake) je 1587. godine, nakon što je osvojio Kadiz, isplovio za Englesku brodom na kome je bilo 2.900 buradi sa po 500 litara šerija. „Još jednom se potvrdio dobar ukus koji Englezi uvek pokazuju“, komentarisale su tada španske vlasti.

U području Kordobe više je od 20.000 jutara vinograda najizvornijih čokota, sorti palomina i pedro himenes. Vina koja se dobijaju od njihovog grožđa velike su finoće i izuzetne arome. Topla andaluzijska klima, s mnogo sunca, daje šerijima naročitu snagu. Primenom jedinstvenih tehnologija dobijaju se različite vrste, a najpoznatije su: manzanila, fino, oloroso, amontilado i krim.

Fino je jedna od glavnih vrsta šerija. Boja mu nalikuje boji slame. U aromi se ističu mirisi cveća i voća. Svoje kvalitete duguje dugom stajanju u buradima pod debelim slojem vinskog cveta (flor) koji se formira na površini vina i štiti ga od mikroorganizama, delujući blagotvorno na njegovu stabilizaciju. Kad se služi jako hladan, odličan je aperitiv.

Oloroso je druga osnovna vrsta šerija. Doslovno znači: ono što lepo miriše. Ima tamnozlatnu boju, i specifičnu, snažnu i nepogrešivu  aromu, a alkohola od 16 do preko 20 maligana. Koristi se uz deserte ili se poslužuje kao vino za meditaciju.

Amontilado ima jasnu boju ćilibara, fine mirise i ukus šume. Spada u bolјe vrste, Lagane je sladkoće. Ime mu dolazi od sela Montile, južno od Kordobe. S vremenom dobija snagu i boju i veoma se razlikuje od drugih vrsta.

Krim su sočna, meka i blaga vina visoke gradacije od 21 odsto. Dosta su aromatična i teže ka lјupkosti.

Manzanila je bistro, jako suvo vino slankastog ukusa, pomalo i gorkog. Ime mu je deminutin od manzana, što znači divlјa jabuka. S nepovišenom gradacijom alkohola predstavlјa najlakši šeri, koji ide s morskim plodovima, predjelima uopšte, s mikaronima i finim čorbama.

Petar Samardžija

Foto: M. Jablanov, wikipedia, Pixabay