Vino u kuhinji

Ljubavni plamen iz lonca

Vino i hrana su veliki lјubavnici. Uverili smo se u to bezbroj puta uživajući u njihovim susretima za stolom, a gotovo smo zaboravili na to da se ta lјubav rasplamsava još i pre, u kuhinji, u loncu, tiganju ili tepsiji.

Ta božanska tečnost znalačkim korišćenjem u kuhinji pruža neizmerne mogućnosti kombinacija, kojima se i najobičnijoj hrani mogu dati sasvim novi, neočekivani i privlačni mirisi i ukusi. Zato je vino veliki dobrotvor kuhinje, veran i pouzdan prijatelј svakome ko staje iza šporeta. Jelo kuvano u vodi nikad ne može postati tako sočno, slasno i uzvišeno kao ono koje je kuvano s dodatkom vina.

Nema, dakle, dobre kuhinje bez vina. Nјegova pomoć kuvarima je neprocenjiva, bez obzira na to koje meso pripremaju – životinjsko, riblјe, živinsko. Vole ga puževi i školјke, tikve, povrće, voće. Začas se sprijatelji s prženim orasima i lešnicima, s cimetom, ruzmarinom, kadulјom, karanfilićem, medom i pelinom. Sve to u loncu vino slјubi, oplemeni i obogati. Upoređuju ga s Herkulom, koji začas savlada divlјeg vepra, pripitomi zeca, a jelen mu se klanja do zemlјe. Ribi bude poslednja reka, poslednje more.

Treba razbiti zabludu velikog broja naših ljudi koji veruju da se vino, vinjak ili liker u kuhinji i koriste zbor alkohola. Samo u nekim iznimnim slučajevima, kada se alkoholna pića radi dodavanja ukusa jelu dodaju u poslednem trenutku spravlјanja, alkohol se delimično zadržava u njemu. Inače ispari mnogo pre nego što je jelo zgotovlјeno i izneto na sto.

pear in wine photo by the-matter-of-food on Unsplash

Da podsetimo: etil-alkohol klјuča a 78,3 stepeni Celzijusovih, znači da ispari pre nego što je jelo provrilo. Voće kuvano ili pečeno u vinu omilјen je specijalitet. Ono malo vinskog alkohola što je bilo, nestalo je, a božanski ukusi su ostali.

Gurmansko kuvanje nije umetnost koju znaju samo školovani i vešti profesionalni šefovi kuhinja. Da bi došao do toga, čovek ne mora biti rođeni kuvar ili imati diplomu ugostitelјske škole. Ne treba mu ni ultra moderna kuhinja, niti skupa hrana, kao ni raznolika renomirana vina. Treba imati lјubavi za dobru hranu malo mašte i volјe da se eksperimentiše.

Gurman je običan čovek, s ukusom i inteligencijom, koji vodi dobru hranu i jede je da bi udovoljio svom nepcu, a ne da bi preživeo. Raduje se svakom specijalitetu koji ima čudesne ukuse. A vino je upravo tu da svemu što se sprema da nove ukuse. Zato i ne treba zaboraviti da su hrana i vino veliki lјubavnici.

Kecelјu preda se, varjaču u ruke i na posao.

Petar Samardžija

Foto: Freepik, Pexels, Unsplash