Vinska pravila

Znati piti

Opšte uzevši, vinu se ne posvećuje sva pažanja koju zaslužuje. Postoje, pravila kako se pije, koja su diktirana viševekovnim iskustvom, imaju jedini cilj da pomognu da na najpotpuniji i najpravilniji način uživamo u dobroj čašici. Poznavati ih ne znači da ih se treba slepo pridržavati, jer bi to značilo da se veselje blagovanja pretvara u egzercir i ispunjavanje nekakve dužnosti i diktata. Barem u piću, prava stvar je da svako uživa izvesnu slobodu. Pravila postoje da bismo ih poznavali i zatim – kršili , da bismo se oslobodili eventualnog straha od ophođenja s vinom.

U svom domu domaćin će naliti pravo sebі malo vina. Kada se uverio u njegovu ispravnost, služiće goste, prvo dame, a potom muškarce po rangu i njihovoj starosti, da bi na kraju dopunio svoju čašu. Pred zvanice se iznosi unapred otovrena flaša vina, dok se šampanjac, odnosno penušac, otvara uvek u njihovom prisustvu. Osobu s kojom se kucamo čašama, gledamo pravo u oči. držeći nožіcu ili postolјe čaše.

Potpunom uživanju u vinu doprinosi njegova temperatura. Ukoliko se previše ohladi, nećemo osetiti njegov ukus i aromu, dok je na višoj temperaturi prenaglašena kiselost vina. Ovde se najviše greši, pa ćemo zato o tome drugom prilikom malo šire.

Zdravice se dižu na svim slavljima i prijateljima. Zdravicu prvo drži domaćin, pa najveći gost, a potom gosti po želji. Drži se stojeći. Kucamo se čašama, najčešće posle prvog nazdravlјanja, ali samo sa osobama koje su nadohvat ruke, a ostalima samo podignimo čašu.

U razgovoru za stolom, ako želimo da popijemo malo pa podіžemo čašu prema sagovorniku uz obavezno „Živeli!”. On će nam, ako nije raspoložen za piće, u znak odobravanja klimnuti glavom. Treba znati da je preterano nutkanje istočnjački običaj i direktno se kosi sa shvatanjem da je vino izvor sreće i da ono svojim čarolijama otvara vratašca u duši i srcu ljudi.

Pri ocenjivanju vina, pravi, pošteni poznavalac (enolog) bez ustezanja će izreći svoj sud i neće prećutati uočene nedostatke. Međutim, kada je u poseti nekom proizvođaču vina, suzdržaće se od negativnih komentara, sem ako domaćin izričito traži njegov stručni sud.

Pravilo je da budete strogi prema svom vinu, zbog zadovoljstva koje želite da priredite drugima i popustljivi prema tuđem, zato što vam ga u čašu uliva prijatelj.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović