ZDRAVO JE PRAVO: REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE MLADIH

Dvostuka zaštita je najbolja

U periodu adolescencije mladi se nalaze na raskršću između detinjstva i sveta odraslih. Budi se njihova seksualnost, počinju intenzivnije da eksperimentišu i nailaze na brojna pitanja i nedoumice. Lekari upozoravaju da je reproduktivno zdravlje mladih ozbiljno ugroženo, pre svega jer o ovoj temi ne znaju dovoljno. Iako sve ranije stupaju u seksualne odnose manje od 10 odsto adolescenata koristi kontracepciju. Zato o tome razgovaramo s ginekologom dr Mirjanom Anđelić.

dr Mirjana Anđelić

– Kontracepcija je sve ono što par koristi da bi sprečio neželjenu trudnoću. Kontracepcija može bit mehanička, hemijska, hormonska. Najbolji savet kako se uspešno zaštiti od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti može dati samo lekar – uputila nas je dr Anđelić.

Mnoge devojke zaziru od posete ginekologu, ali prema mišljenju naše sagovornice kada im se na pravi način priđe onda taj strah nestaje. Zato ceo razgovor treba da teče u smislu ne optuživanja, nenametanja svog mišljenja, jer su oni na to veoma osetljivi.

– Za grupu mladih koji imaju redovne seksualne odnose svakako smo tu da ponudimo najbolja rešenja i savremenu kontracepciju. Savetujemo uvek dvostruku zaštitu: i kondom i neku pouzdanu kontraceptivnu metodu. Postoje parovi gde je dovoljan samo kondom, postoje parovi gde je dovoljna samo pilula, ali kod najvećeg broja mladih parova je potrebna dvostruka zaštita – saopštila nam je dr Mirjana Anđelić.

Kontraceptivne pilule su izazvale veliku promenu u seksualnom životu ljudi. Smatra se da ništa tako revolucionarno nije doneto u medicinu pored penicilina i aspirina.

– To je zato što su kontraceptivne pilule izazvale pravu revoluciju u seksualnom životu čoveka, jer je odvojila prokreaciju od seksualne aktivnosti. Pilula za kontracepciju spada u najviše ispitivanu grupu medikamenata u medicini uopšte iz razloga što su priče o njoj kontroverzne. Posle pojave prvih nuspojava, naučnici su naterani da usavršavaju pilulu smanjujući nivo hormona i sintetišući novu vrstu gestagena. Tako da sada imamo jednu paletu hormonske kontracepcije: imamo različite doze estrogena i različite vrste progesterona. Kada sam ja počinjala da radim postojale su dve vrste hormonskih kontraceptivnih pilula, a danas ih ima preko petnaest! Zato je ginekologu potrebno i znanje i veština da bi procenio koje su pilule prave u odnosu na hormonski status određene osobe – objasnila nam je dr Anđelić.

Neki od negativnih efekata su mogućnost da dovedu do tromboze i plućne embolije. Ovi negativni efekti mogu da se jave kod osoba koje već imaju izraženu koagulopatiju – bolest povećanog zgrušavanja krvi u krvnim sudovima. To se obično manifestuje već u porodičnoj anamnezi kada mi pacijentkinju pitamo da li je neko u porodici u ranim godinama imao infarkt, plućnu emboliju ili neku od sličnih bolesti. Takve osobe se podvrgavaju dodatnim ispitivanjima. Naša sagovornica je istakla da cigareta, odnosno pušenje nikako ne bi trebalo da idu zajedno s hormonskim kontraceptivnim pilulama, jer duvanski dim i pilula povećavaju zgrušavanje krvi u krvnim sudovima i samim tim uvodi ženu u povećan rizik od tromboze. Kod ovakvih osoba pilule se ne preporučuju.

– Istakla bih da oralna hormonska kontracepcija ima mnoge nekontraceptivne benefite: zaštita od ciste na jajniku, zaštita od endometrioze, lečenje bolnih mestruacija i bolnih odnosa, prevencija karcinoma, endometrijuma, prevencija karcinoma jajnika jer na taj način za 50 procenata smanjuju mogućnost dobijanja ovakvog karcinoma – uputila nas je Dr Anđelić.

Prema mišljenju naše sagovornice mnogi problemi vezani za reproduktivno zdravlje imaju svoje korene u tinejdžerskom dobu. Maligna oboljenja reproduktivnih organa, kao i problemi strerilinih parova često vode poreklo iz ovog perioda. Da bi se zaustavio i smanjio ovaj broj potreban je kontinuiran zdravstveno prosvetni rad s mladima. Naime, da bismo izgradili dobre osnove za zdavu budućnost potreban je pravilan pristup i dobra informacija. Samo pravovoremenim razgovorom i pregledima mogu se sprečiti posledice po zdravlje budućih majki i očeva. To je bio razlog što smo se uputili u ordinaciju dr Mirjane Anđelić, koja je otvorila vrata svoje ordinacije mladima kroz rad u savetovalištu. Više o tome u video prilogu.

M. Stojanović

Foto: Aska