Vindulov roze Rosana

Vindulov roze Rosana

Vreme je za vina koja su sinonim leta i osveženja - roze. U svetu su sve zastupljenija na vinskim kartama i stolovima ljubitelja vina. Naš sugrađanin Boris Kovač, koji se u Francuskoj proslavio upravo rozeima, kaže da se u prvoj vinarskoj zemlji sveta rozei piju više nego bela vina. I sve su traženiji, ne samo na račun belih nego i crnih vina. Traže ih posebno vinski početnici: roze im liči na sok, ima lepu boju, lepu čašu... Slično je, kaže, i u Americi, gde je prošle godine među sto najboljih rozea, u izboru renomiranog časopisa „Wine Enthusiast“, bilo uvršteno i desetak francuskih, čiji je on autor.

U svetu vina o rozeima se sve više govori i piše. O njihovoj proizvodnji sve ozbiljnije brine i nauka i saopštava rezultate svojih istraživanja, tako da su ta vina sve boljeg i stalnijeg kvaliteta. Tolika je šarolikost rozea da mogu da udovolje većini zahteva potrošača, kako tradicionalnih tako i onih mladih, pa i najmlađih. Sljubljuju se s mnogim jelima i mogu da isprate obroke od početka do kraja. Pitki su, laki, sveži.

Kod nas su ova vina još uvek vinski autsajderi, pre svega za vinare. Tražeći dobar roze, stigli smo do Temerina. Na starom salašu s desne strane puta za Bečej, nekoliko kilometara posle Temerina, pored nikao je veliki moderni vinski podrum, oko kojeg su hektari besprekorno uređenih zelenih vinograda. Te, sada već davne 2008. Godine dočekao nas je vlasnik Laslo Dujmović. Bilo je rano popodne, tropska vrućina. Na stolu nas je čekala orošena buteljka rashlađenog rozea. Na etiketi je pisalo: ružičasto stono suvo vino „rosana“, podruma „Vindulo“, berba 2007, jačina 11,9 odsto alkohola. Na našu primedbu da je roze pravi vinski džoker, domaćin je dodao:

- Da, to je vino koje rešava sve probleme, može da se pije tokom celog dana i godine. Može ispratiti gotovo sva jela. Vole ga i konobari: kad su u dilemi koje vino da preporuče uz jelo, roze im je uvek kao džoker u ruci. „Rosana“ je boje ljuske crnog luka. Dobija se od sorti kaberne sovinjon i frankovka. Plene svežina i diskretni voćni karakter ovog rozea. Miris mu je cvetni, aroma raskošna.

Rečju, lagano, lepršavo i osvežavajuće. Savršeno letnje vino. Vrlo ukusno. Kao i svi sofisticirani rozei, pravi je prijatelj hrane, koji do punog izražaja dolazi na piknicima, za stolovima prepunim raznolikih jela.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, B. Lučić, http://www.vindulo.com