ZDRAVA SRBIJA: Banja Palić i Subotica

Mariniranje Palic TO Subotica

Omiljena destinacija s novim sadržajima

Kada se prošetate parkom pred Palićkog jezera i vidite svu onu divotu koja vas okružuje shvatićete da ste već zaljubljeni u ovaj deo naše zemlje. I kada odete, poželećete da se vratite, jer će vas dozivati senovite ulice s raskošnim vilama da ponovo prođete njima, a dok sedite na terasi Ženskog štranda i pijuckate kafu šaputaće vam jezero o vremenu kada je Palić bio banja i mondensko letovalište poput Opatije.

Malo je poznato da je nekada voda u Palićkom jezeru bila slana i da se iz njega vadila so. Daleke 1780. godine mesni lekar Janoš Gotfrid Libertraut je ukazao da voda iz jezera može da bude i lekovita baš zbog visokog procenta soli. To lekovito dejstvo jezerske vodei i blata vode pominje se i 1823. godine, a nakon dvadesetak godina na Paliću je izgrađeno Toplo kupatilo. Nakon toga građeni su prvi hoteli, apartmani i letnjikovci, a veliki polet napretku ovog kraja pred kraj XIX veka donelo je otvaranje pruge Zemun – Budimpešta koja je prolazila kroz Suboticu. Nedugo po izgradnji pruge između Palića i Subotice počeo je da saobraća i tramvaj što je ovu destinaciju učinilo još dostupnijom a samim tim i još privlačnijom.

Početak dvadesetog veka ubrzao je razvoj, ne samo Subotice, nego i Palića, pa se grade Velika terasa, Ženski štrand i vodotoranj. Dame i gospoda su dolazili da odmore dušu i telo i uživaju u čarima koje pružaju Palić i Subotica. Nije se ovde dolazilo samo zbog lečenja, nego i zbog zabave i opuštanja. Nakon završetka Prvog svetskog rata izgrađen je Veliki (muški ) štrand i godine do Drugog svetskog rata su bile zlatne za ovaj kraj. Posle toga Palić se sve manje razvija kao lečilište, a sve više kao turističko mesto. Sagrađen je zoološki vrt, a u borovoj šumi izgrađena je letnja pozornica gde se od 1992. godine održava filmski festival i mnoge druge kulturne manifestacije na otvorenom.

Jezerska voda je sve lošijeg kvaliteta, a krajem šezdesetih godina dolazi do nekontrolisanog bujanja bilja što dovodi do ogromnog zagađenja jezerske vode, pa je gotovo čitav živi svet u njemu uginuo. Zbog toga je tokom 1971. godine jezero potpuno isušeno, a potom je iz korita izvađen mulj. Nakon toga se započelo sa ponovnim punjenjem vodom... No, to se rešenje, nažalost, nije pokazalo kao dugotrajno, jer je tokom godina voda gubila na kvalitetu, a mulj se ponovo stvarao, tako da se već duže vreme traže drugačija i trajnija rešenja za ovaj problem.

U međuvremenu na Paliću se traže novi sadržaji koji bi mogli da privuku sve zahtevnije turiste. Nemogućnost korišćenja jezerske vode za kupanje je pokrenula ideje da se na ovom prostoru iskoriste primeri dobre prakse zemalja u okruženju i da se napravi akva park sa SPA i velnes centrom:

– Akva park sa SPA centrom će biti jedan od novih i veoma atraktivnih sadržaja na Paliću. Njegova izgradnja je započela decembra meseca 2018. i trebalo bi da se zavriši na proleće 2021. godine. To je projekat vredan preko milijardu dinara i značajno je da on neće nuditi samo usluge koje su sezonskog karaktera, nego će osim pet otvorenih bazena imati isto toliko i zatvorenih. Neki od tih bazena će biti s termalnom vodom što će vratiti i taj blagotovrni, zdravstveni aspekt ovoj destiniciji. Biće tu i tobogana i za decu i za odrasle. Sada se odvija druga faza projekta, što znači da se spoljni radovi završavaju i slede unutrašnji. Zatvoreni objekat će se prostirati na preko 3.000 kvadratnih metara i u njemu će moći da uživa velik broj posetilaca – otkrio nam je Aleksandar Medaković direktor Turističke organizacije Subotice.

Osim ovog velikog Akva parka na Paliću se takođe gradi avantura park. Prema rečima direktora Medakovića sredstva su obezbeđena od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Vrednost investicije je između 11 i 12 miliona dinara, a rok završetka je proleće 2021. godine.

Sve ove značajne investicije će uticati na proširenje turističke ponude ne samo Subotice i Palića, nego i mnogih okolnih mesta. Upitali smo direktora TO Subotica koliko je ovogodišnja pandemija uticala na turističku ponudu subotičkog kraja:

– Ono što nas ohrabruje je da u prvih deset meseci ove godine Palić spada u prvih pet destinacija koje nisu imale pad. Napomenuo bih da je prosek ostajanja je u Subotici bio bio 1,6-1,7 dana, dok je na Paliću to bilo 1,8, ali je ova godina i pored problema sa pandemijom, bila rekordna za našu turističku destinaciju, pa se dužina boravka povećala na 2,2 dana. Palić je i u apsolutnim brojkama i po pitanju noćenja i po dolascima je ispred Subotice, a istakao bih da Palić čak ima rast noćenja za 2,3 procenta u odnosu na prethodnu godinu koja je bila rekordna. Naša destinacija jeste posećena, ali će ovi novi sadržaji doprineti da se turisti ovde još duže zadržavaju, što i jeste naš cilj – zaključio oje Medaković.

Ono što Suboticu  sa Palićem čini posećenom destinacijom je raznilikost ponude i različitih sadržaja koje turisti mogu da nađu. Za svakog se nađe po nešto: mogu da se posećuju kulturno-istorijske znamenitosti, može da se uživa na salašima, u prirodnim lepotama, ali i u dobroj kapljici koju mnogobrojne vinarije i destilerije nude... Različiti kulturni sadržaji i razne manifestacije kako u gradu, tako i na Paliću su takođe razlog što je ova destinacija posećena. Iz Turističke organizacije Subotice preporučuju i besplatne pešačke ture po centru Subotice, koje organizuju sredom u 10 i subotom u 13 časova gde licencirani turistički vodiči kroz šetnju ukazuju na sve značajne objekte i pričaju o njihovoj zanimljivoj istoriji.

– Izdvojio bih i gastronomsku ponudu po kojoj smo poznati, ali i sve više poznatih vinarija iz ovog kraja koje turisti znatiželjno otkrivaju. Mi smo kao turistička organizacija prošle godine izašli u susret svima onima koji posećuju naš grad i izdali jedinstven gastronomski vodič „Ukusi Subotice“ ne bi li približili sve što ovaj kraj može da ponudi. Turisti ga mogu naći u našoj Turističkoj organizaciji koja se nalazi u sklopu Gradske kuće. Istakao bih da se ovaj vodič može naći i u elektronskoj formi na sajtu naše turističke organizacije. Mi smo multinacionalna sredina i svo to bogatstvo se odražava i u gastronomskoj ponudi – naglasio je je Aleksandar Medaković direktor TO Subotice.

Možda bi trebalo i podsetiti da je Palić je 2015. godine bio dobitinik Zlatne jabuke, priznanja Svetskog udruženja turističkih novinara „Fidžet“. Ovo prestižno priznanje prvi put je dobila neka turistička destinacija u Srbiji, a „Fidžet“ je prepoznao prirodno, kulturno i istorijsko nasleđe. To je znak da se dobar glas uvek daleko čuje, a nadamo se da će novi sadržaji uticati da se Palić i dalje razvija s merom na radost svih onih koji ga posećuju i doborbit ljudi ovoga kraja. 

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, TO Subotica