Mariniranje belo vino PIXABAY

Žlahtina

Žlahtina

To što je dingač za Pelješac, pošip za Korčulu, faros za Hvar, murvički plavac za Brač, to je za najveće jadransko ostrvo Krk žlahtina bijela. Sve su to istinske vinske legitimacije, među kojima ova krčka ima noviji datum izdavanja.

Žlahtina je autohtona sorta na Krku, koja je, začudo, predugo čekala da je neko uzme pod svoje i njeno grožđe pretvori u brend i ponos svog kraja, kakav su odavno postala pomenuta dalmatinska vina. Žlahtina koja se danas nudi nema ništa zajedničko s vinom koje se s istim imenom pilo pre manje od dvadeset godina.

Za razliku od one koju pamtimo kao klasično mediteransko vino u privatnoj proizvodnji, s puno alkohola, malo kiseline, intenzivne žute boje, po degradiranom ukusu, kao posledici oksidacionih procesa, preporođena žlahtina je elegantno, iskričavo i živahno vino somotske mekoće i glatkoće. S kristalno jasnom bistrinom, lepo razvijenim i čistim vinskim mirisom, u kome se izdvaja nežna, nenametljiva, vrlo karakteristična aroma sorte. Boje je žutozelenkaste, jačine gotovo 12 maligana, fine pitkosti, svežine i punoće.

Iskusni turistički znalac Dražen Deronja, upravnik privredno-turističke zadruge „Mir“ u Opatiji, nudio je posetiocima vinskog festivala u Novom Sadu žlahtinu poljoprivredne zadruge „Gospoja“ u Vrbniku, kao najlepšu tirističku pozivnicu za boravak na hrvatskom primorju. Servirao ju je s plodovima mora, školjkama i belom plemenitom morskom ribom. Dok gostima na ostrvu Krk preporučuje vrhunski gurmanski doživljaj: hladnu žlahtinu i čuvenu vruću krčku jagnjetinu.

U Vrbniku, na čijem polju se žlahtina na stotinak hektara grana u monokulturi i daje najbolje vino, kažu da koren reči žlahtina potiče iz staroslovenskog jezika i da je ta reč na Krku još u upotrebi. Kolega Srećko Ljubljenović iz Zagreba, autor najlepših tekstova o hrvatskim vinima, svojevremeno nam je potvrdio da Vrbničani i danas za živahno i nemirno dete kažu da je vražije žlahto. Ime žlahtine dovodi se u vezu sa slovenskim pridevom žlahten, što znači plemenit. Po tome bi se moglo zaključiti da je žlahtina zapravo plemenka, s kojom ona zaista ima mnogo sličnosti. Ipak, smatra se posebnom sortom.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, Pixabay