Vina Deliblatske peščare

Pripitomljavanje živog peska Deliblatske peščara je jedno od tri vinogorja Južnobanatskog rejona. Ostala dva su Belocrkvansko i Vršačko vinogorje. Vinogradarstvo čitavog ovog kraja datira od vremena Rimljana i Dačana, koji su čokot i doneli na ove prostore. Podataka o njegovom razvoju ima, međutim, veoma malo. Tako i prvo spominjanje vršačkog vina datira iz 1494. godine, …

Mariniranje 0 glass of wine -by David Geib Pexels

Daruvarski sovinjon

Osvežavajuća kiselost i bogat ukus Graševina je privredno najvažnija i najraširenija sorta vinove loze u Hrvatskoj, mada je nema u priobalju. Prema službenim podacima i proceni autoriteta struke, svaki peti čokot u hrvatskim vinogradima je graševina, ili italijanski rizling, kako mi kažemo za ovu, i kod nas vodeću, belu vinsku sortu. U Slavoniji se kunu …

Detoks program i Kleopatrina maska za lice

Detoks program i Kleopatrina maska za lice Detoks program je jedan lagan oblik letnje nege koji omogućava regulisanje sebuma u dubini kože pa tokom vrelih letnjih dana kada je prisutna velika količina vlage u vazduhu, čini da naša koža ne deluje umorno, da se ne presijava i da nema onaj žućkast podton. Detoks program je …

Sajam-Turizma Foto sajampress

Impresije sa ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu

Put pod noge Na ovogodišnjem, 42. po redu Sajmu turizma u Beogradu posetiocima su se nudili sajamski popusti na turistička putovanja za razne destinacije. Posetioci željni putovanja skupljali su brošurice, merkali koje su cene povoljnije i pokušavali da se odluče koja će im biti ovogodišnja destinacija. A nudilo se puno toga: od dalekih i egzotičnih …

pexels-7291225

Rumenika – brak kadarke i terana

Princeza iz Srema, a princ iz Istre Tragajući za mladoženjom za svoju princezu kadarku, osnivač Instituta za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima Dragi Milisavljević odabrao je teran – princa istarskog vinogorja. Dve prastare sorte, nikada se ranije nisu srele ni videle, i u njihovom srećnom braku 1982. rođena je rumenika, prva crna sorta ikada …

MAROKANSKA KUHINJA

Egzotične đakonije Maroko je zemlјa koju zaplјuskuje Sredozemno more i Atlanski okean, kojoj pripada deo Sahare i koju krasi planina Atlas. Starijim generacijama za ovu zemlјu je vezan čuveni film „Kazablanka” sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman. Kako bilo, uvek ga je pratio dah egzotike, jer je Maroko zemlјa koja opčinjava, pa ne iznenađuje da …

Zagonetna Sahara

Zagonetna Sahara • Koje su to destinacije koje bi turisti u Maroku svakako trebali da obiđu?- Teško mi je da izdvojim jedan grad, jer svaki grad u Maroku ima neki svoju čar. Za vreme održavanja sajma turizma u Beogradu mi ćemo promovisati jednu novu destinaciju za srpske turiste, a to je Sahara. Mnogi misle da …

Tajna marokanskog čaja

Tajna marokanskog čaja Nana ili menta je dosta zastuplјena u marokanskoj kuhinji. Marokanci jako vole da piju čaj od nane i svaka porodica ima mali ritual spremanja ovog čaja. Upitali smo Žade Nikolić u čemu je tajna marokanskog čaja, zašto je on toliko poseban:– Prva čašica čaja je opora i gorka kao život. Druga čašica …

Mariniranje Rfissa tajine Foto M Jablanov

Rfissa (tažin s povrćem i piletinom)

Rfissa (tažin s povrćem i piletinom) Priliku da se upoznam s ovom kuhinjom imala smo u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu gde je Društvo srpsko-marokanskog prijatelјstva organizovalo delikatesno veče marokanske hrane. Predsednica ovog društva Žade Nikolić, otkrila nam kako se sprema ovo jednostavno, ali veoma ukusno i zdravo jelo. Potrebno je: 2 pileća bataka sa …

Mariniranje Harisa Foto M Jablanov

Harisa

Harisa Priliku da se upoznam s ovom kuhinjom imala smo u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu gde je Društvo srpsko-marokanskog prijatelјstva organizovalo delikatesno veče marokanske hrane. Predsednica ovog društva Žade Nikolić, otkrila nam kako se sprema ova privlačna marokanska poslastica. Potrebno je: 600 g griz1 šolјa šećera1 prašak za pecivo 15g1 šolјa hladne vode1 šolјa …