Don Oliver

Don Oliver

U čuvenom „Vinskom dvoru“ u Hajdukovu gostima za aperitiv poslužuju vino. Ne bi to bilo ništa neobično da se u tom kraju ne prave najbolje voćne rakije kod nas, koje se pred prijatelje, znance i namernike iznose pri svakom susretu, pre početka bilo kakvog razgovora. Domaćin „Dvora“ Laslo Hupert za to ima jednostavno objašnjenje:

– U hramu vina treba uživati u vinu!

Vino koje nudi za aperitiv jedinstveno je, nema ga nigde u svetu nego u Hupertovom podrumu. Odlikuju ga neponovljiv miris, svežina i prijatna gorčina, koja neposredno pre jela stimuliše apetit. Posle kratkotrajnog vrćenja čaše, mirisi izlaze iz nje i šire se po celoj prostoriji. Don Oliver je srećna kombinacija dveju mirišljivih sorti koje rađaju na pesku Hajdukova – „oršai olivera“ i „čersegi fisereša“.

Oršai oliver je stona sorta, koju je stvorio mađarski selekcioner Pal Kočiš ukrštajući loze zvane požonji i čabski biser. Sejanac je proizveden 1930, a sorta je priznata 1959. godine. Najviše se gaji u Mađarskoj, gde se pre dvadesetak godina prostirala na 2.300 hektara. Grozd joj je srednje veličine, srednje rastresit, lepog izgleda. Bobice su male, zlatnožute, okrugle, s debelom pokožicom, prijatne muskatne arome. Velika mana ove sorte su sitne bobice, zbog čega nije cenjena kao stona sorta, pa se najčešće prerađuje u vino intenzivnog muskatnog mirisa.

Čersegi fisereš je vinska sorta, nešto mlađa, priznata 1963. godine. Ima lepe kiseline i raskošan buke. Hupert je došao na ideju da vino od nje kombinuje s „iršai oliverom“ i – posrećilo mu se. Dobijeno vino nazvao je Don Oliver i odnedavno ga s ponosom nudi svojim gostima kao aperitiv. Budući da je iskusni vinar, ostavio mu je malo ugljen-dioksida, nastalog pri fermentaciji šire, čime je vino dobilo na svežini i pitkosti.

Svoje zadovoljstvo poznavaoci vina iskazuju kupovinom pokoje boce prilikom odlaska. Huperta to, naravno, raduje, ali ga i zabrinjava: za kratko vreme njegove rezerve su smanjene za oko hiljadu buteljki, a vina treba imati do nove berbe.

– Nema mi druge – kaže Laslo Hupert- nego povećavati vinograd!

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov