Graševina mitrovac

Graševina mitrovac

Kad se pomene Kutjevo, prva asocijacija, i kod ljudi koji nisu ljubitelji vina, jeste graševina, jedan od sinonima za italijanski rizling. Graševina je prvo vrhunsko vino kontinentalne Hrvatske, proglašeno 1976. godine. Danas je to prava vinska marka, s raskošnim sortnim aromama, zelenkastom bojom sa zlatnim odsjajima i ugodnom kiselosti. U tom vinu vlada idealan odnos alkohola, ekstrakta i kiselina, a malo neprevrelog šećera čini ga još harmoničnijim i punijim. Graševina s dobrih položaja i iz dobrih godina podseća na svežu i sočnu jabuku, a u njenom ukusu mogu se prepoznati i vinogradarska breskva, limun i badem, kod zrelijih vina kruška, dunja i med. Reljefan ukus, profinjen i pun, završava sa prepoznatljivom blagom gorčinom, koji mnogi doživljavaju kao najlepšu vrlinu ove sorte.

Proglašenju kutjevačke graševine čuvenim vinom prethodila je stogodišnja istorija te sorte na slavonskom tlu. Danas je ona najzastupljenija vinska sorta u Hrvatskoj, a Kutjevo je svetski centar graševine. U njemu je jedan od središnjih prostora u mestu, službeno prozvan Trgom graševine, čime su se vinogradari ovog kraja odužili lozi koja ih je proslavila u vinskom svetu.

Proizvodi se u većem broju podruma i na mnogo načina. Kad sam u Zlatnoj dolini, prvo odredište mi je vinarija Vlade Krauthakera, vinara godine u Hrvatskoj 2002. Njegovu vrednost prepoznala je i nemačka aviokompanija Lufthansa i 2006. njegovo vino uvrstila u ponudu u svojim avionima.

Danas Vlada s velikim uspehom vodi svoj vinograd na 55 hektara i podrum, koji stalno proširuje i osavremenjuje. Iz velikog izbora njegovih graševina, različitih stilova, tipova i kupaža, opredelio sam se za onu pod imenom Mitrovac, koja je iz berbe 2007. Ime je dobila po vinogradarskom položaju Mitrovac, na osunčanim južnim obroncima Krndije, planine koja najvećim delom s jugoistočne strane zatvara Požešku kotlinu. Vinogradi su na nadmorskoj visini od 240 do 300 metara, zaštićeni sa severa kompleksom šume, što je idealno za vinovu lozu koja se ovde uzgaja stolećima. Vino ima 13,5% alkohola.

Petar Samardžija

Foto: https://www.krauthaker.hr/ , N. Stojanović, pexels