Neoplanta

Neoplanta je prva vinska sorta vinove loze nastala na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Stvorio ju je, u Institutu za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima, prvi direktor tog instituta prof. dr Dragi Milisavljević. Istraživanje radi njenog dobijanja počeo je odmah nakon formiranja te značajne naučne ustanove, u proleće 1949. godine.

Bio je to početak rada na stvaranju novih sorti vinove loze u našoj zemlji (pre Drugog svetskog rata nisu kod nas postojale naučne vinogradarske ustanove). Posle dvadeset godina, tačnije 1970, Savezna komisija za priznavanje sorti kulturnog bilja upisala je u našu matičnu knjigu prve tri domaće novostvorene sorte: neoplantu, sirmijum i župljanku. Prethodno ih je pomenuta komisija proučavala tri godine (1966-1970). Standard za neoplantu bio je traminac, a italijanski rizling za sirmijum i župljanku. Nove sorte bile su bolje od standardnih i po prinosu grožđa i po kvalitetu vina.

Neoplanta je nastala ukrštanjem smederevke i mirisavog traminca. Novodobijena sorta, krštena starim imenom Novog Sada na latinskom, prepoznaje se u vinogradu po snažnom čokotu, bujnim kesteljastim lastarima, krupnim listovima, grozdovima i bobicama, a u čaši po vinu koje je mirisno remek-delo, poput najizazovnijeg parfema. Po tom prefinjenom cvetnom bukeu nova sorta prihvaćena je kao prva dama naših vinograda. Brzo je osvojila i vinogradare i vinoljupce, a onda, zbog poznate krize i krčenja vinograda, počela je padati u zaborav. Sada doživljava renesansu i zauzima mesto koje zaslužuje u vinogradima i podrumima.

U sremskokarlovačkom Institutu spremaju neoplantino novo izdanje, u vlastitoj produkciji. Atelje i knjigoveznica Ivković je nude u suvenirskom pakovanju, kao jedinstven poklon iz Novog Sada. Radmilo Dimitrijević Roša, pored obične, ima i desertnu neoplantu, kojoj još nijedna dama nije odolela, pa je s pravom zovu i damsko vino. Veran neoplanti ostao je i Sava Pavlović Kurjak iz Sremskih Karlovaca, a Jovo Kuzmanović iz Čerevića je svojoj pribavio i geografsku zaštitu: njegovom vinu je odobreno da može da nosi epitet vrhunskog.

Pored neprevaziđenog mirisa, sličnog muskatu, neoplanta je puno i po sadržaju alkohola moćno vino. Ako je lakše, najčešće je sa zaostatkom neprevrelog šećera. Čest nedostatak mu je manjak kiselina, što se popravlja kupažama sa sortama koje ih imaju previše.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov