Probus

Pre desetak godina pojavile su se prve flaše vina sorte probus, stvorene u sremskokarlovačkom Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo 1983. godine. Tek posle četvrt veka od priznavanja ove sorte, perspektivne za visokokvalitetna crvena vina, ona je dobila davno zasluženu bocu i etiketu.

Dugo čekanje na potvrdu šire publike prekinuo je podrum „Živanović” u Sremskim Karlovcima, čime je probus prestao da bude loza samo manjih proizvodnih ogleda. Uverena u njene vrednosti, porodica Živanović je ovu sortu zasadila na četiri jutra najboljih vinogradarskih potesa Fruške gore, pored Dunava.

Probus je dobijen ukrštanjem skadarke i kaberne sovinjona. Autori sorte su doktori Dragi Milisavljević, Sima Lazić i Vladimir Kovač. Ime je dobio po rimskom vojskovođi i caru (232-282), koji se u III veku naše ere, uz ostale javne radove, zalagao i za podizanje vinograda u Sremu (kao i uz reku Rajnu), što su i prvi pisani tragovi o gajenju vinove loze na Fruškoj gori.

Rođena u godinama velike vinogradarske krize kod nas i velike mode belih vina, kada je sadnja crvenih sorti bezmalo bila zabranjena, novostvorena sorta ostala je u zapećku. U vreme konačnog preporoda našeg vinogradarstva i velike potražnje crvenih vina, čija umerena potrošnja, kako je dokazano, ima veliki uticaj na zdravlje, neko se setio i zaboravljenog probusa. Vinogradari ga sade, a njegovo vreme dolazi.

Vino je karakterističnog, prijatnog mirisa, harmoničnog ukusa, bogato. Podseća na kaberne sovinjon. Budućnost probusu, pre svega, garantuje veliko bogatstvo bojenim materijama. Njihov je sadržaj isti kao kod game bojadisera i alikant bušea, koje se gaje isključivo radi popravljanja boje crnim sortama kojima ona nedostaje. Za razliku od njih, probus ima belo meso, boja mu je u pokožici.

Prema istraživanjima dr Vladimira Kovača, u kilogramu grožđa potrebnog za litru vina prokupac ima 613 miligrama bojenih materija, za game 869, portugizer 1173, vranac 1757, merlo 2060, kaberne sovinjon 3038, a probus čitavih 5725 miligrama.

Za razliku od poznatih sorti bojadisera, on može da bude i samostalno vino. Živanovićev probus ima 13,7 odsto alkohola, lepe kiseline, zaobljenost i temperament, što mu garantuje uspeh u dvobojima s mnogim crnim vinima koja nam se nude iz zemlje i dalekog sveta.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov