Mariniranje belo vino i grozdje Foto M Jablanov

Pulus sovinjon 07

Pulus sovinjon 07

U arhivu Ptujske kleti u Ptuju, najstarijem podrumu u državi, čuva se najstarije vino Slovenije: vinska trt iz 1917. godine. Utakmičeno u 20 boca od sedam deci, ono broji godine iza devet brava, zajedno s još 6.000 buteljki, godišta koja slede posle njega. Somelijer i vodič podruma Franc Brodnjak kaže da podrum na više sličnih mesta u Ptuju ima oko 600.000 arhivskih vina, a njihova vrednost raste iz dana u dan. Boca iz 1956. godine, primera radi, sada vredi više od hiljadu evra!.

Rekavši mu da sam zaintreresovan za jednu od onih 20 iz 1917. gotovo ozbiljno mi je rekao: „E, to vino je spomenik Slovenije i kao takvo nema cenu i nije za prodaju”.

„Utešio” me je vinom mlađim punih devedeset godina. U vinskoj sobi, koja prima do 60 gostiju, posle kreće degustacije novijeg podrumskog blaga, prešli smo na pulus sovinjon iz berbe 2007. Pulus je robna marka, jedna od mlađih u Sloveniji. Sovinjon je ponos podruma, Ptuja i cele Slovenije. Na ocenjivanju vina u Ljubljani 2008. godine, jednom od najstarijih i najprestižnijih na svetu, on je proglašen svetskim šampionom suvih belih vina. Nagrađen je i na Vinitali u Veroni, Dekanteru u Londonu, a, po oceni posetilaca, pobednik je festivala vina u Sarajevu.

Grožđe za njega brano je ručno u slovenačkom delu Štajerske, u krugu do 20 kilometara od Ptuja, i to u četiri navrata. Prvi put je brano još nedovoljno zrelo, kako bi se za buduće vino sačuvale dragocene sortne arome, a potom još tri puta tokom sazrevanja grožđa. Svaka berba posebno se prerađivala, a vina su kupažirana u određenim postocima, po oceni enologa. Sve se obavlja u inoks sudovima. Vino ima 13 posto alkohola i 5,5 promila kiselina.

Krase ga intenzivne sortne karakteristike. U mirisu se osete nijanse tropskog voća i zove (bazge), koje se prepliću s diskretnim mirisima bagrema, lišća paradajza i paprike. Na ukusu je prijatno zaokruženo, u kome se kiseline i zaostali šećer divno nadopunjuju mirisom vina. Najkraće: vino je značajan predstavnik modernog stila atraktivnih evropskih sovinjona, podešenih i namenjenih današnjem stilu života.

Trijumf ptujskog sovinjona nije slučajan. U podrumu koji iza sebe ima više od 800 berbi, ova poznata francuska sorta prerađuje se decenijama. Prvo zaštićeno vino Slovenije 1969. bio je sovinjon iz ovog podruma. Najbolji je pratilac belih mesa, mladih sireva, posebno kozijih, zatim povrća pre svega špargle. Trebalo bi služiti uvek na temperaturi od 8 stepeni.

Na glavnoj etiketi svih pulusovih vina diskretno odštampani recepti koje idu uz njih. Uz sovinjon su preporučeni pileći paketići.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, Pixabay