Roze vina

Roze vina više nisu vinski autsajderi, kako se kod nas još uvek misli. U svetu su ona sve zastupljenija na vinskim kartama i stolovima ljubitelja i znalaca vina. Prodaja belih vina u Nemačkoj, porasla je za 3,3 posto a roze čak za 11 posto (podaci za 2006. godinu u odnosu na 2005.). Najviše ih traže mladi, od 18 do 29 godina.

U mnogim prilikama, vinoljupci kad sednu na čašicu vina, umesto težih crnih, radije se odlučuju za roze, koji su simpatičniji i elegantniji od belih vina. Šarolikost rozea je ogromna, tolika je da mogu da udo volje većini zahteva potrošača, kako onih tradicionalnih tako i onih mlađih, pa i najmlađih. Sljubljuju se s mnogim jelima, pitki su, laki, osvežavajući. Nisu prepotentni, kako neko reče, ali sami ulaze pod kožu. Odlično prate salate, ribu, roštilj, suhomesnata jela…

Poslednjih godina, nekolicina naših vinara ozbiljnije se pozabavila i ovom kategorijom vina. U podrumu „Vinum” dr Milana Ubavića u Sremskim Karlovcima dobijen je roze frankovke koja je 2004, na velikom ocenjivanju u Parizu, jednoj od najvećih svetskih sučeljavanja vina, nagrađen srebrnom medaljom. Bilo je to prvo vino iz Srbije, nagrađeno na pariškom „Vinalisu”, koji svake godine organizuje Unija vinara Francuske. Roze frankovke nastao je kao rezultat maštovite igre enologa Bojana Gregeca.

– Naša frankovka je – kaže Gregec – poluslatko vino sa 11,8 posto alkohola i 16 grama po litri neprevrelog šećera. Grožđu frankovke dodali smo desetak posto muskatnih sorti, među kojima dominira petra. Tako smo dobili lako i lepršavo vino. Lakoću mu daje frankovka, a muskatne sorte punoću, lepršavost i bogatstvo ukusa i mirisa.

Ohrabreni uspehom u Parizu, u „Vinumu” su kreirali još jedan roze –  polusuvi. Dobijen je od mešavine grožđa kaberne sovinjona i kaberne hrana, merlota, burgunca crnog, frankovke, burgunca belog, šardonea, sovinjona, rizlinga i traminera. U toj jedinstvenoj kupaži vrhunskih belih i crnih sorti dobijen je polusuvi roze u kome se prepoznaje muskat traminca, koji pokriva karakter šardonea i sovinjona, a kaberne fran mu daje muškost i ozbiljnost.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov, pixabay, pexels