T’ga za jug

Nostalgična pesma „T’ga za jug” (tuga za jugom – prim.aut.) makedonskog preporoditelja i pesnika Konstantina Miladinova napisana je u 19. stoleću u Moskvi. Po njoj se danas zove i jedno makedonsko vino, poslednjih godina veoma traženo i kod nas.

Deo pesme otisnut je na etiketi koja krasi svaku buteljku t’ge za jug. Kako je došlo do vina i njegovog neobičnog i lepog imena ne piše nigde. Ispričaćemo tu priču jer svako glasovito vino ima svoju storiju, koja se vremenom divno harmonizuje s njegovim alkoholom, kiselinama i punoćom ukusa.

Šezdesetih godina prošlog veka makedonski pesnici zamolili su kombinat „Tikveš“, tada najrenomiranijeg makedonskog vinara, da im za Struške večeri poezije stvori jedno pravo vino kojem će oni naknadno dati prikladno ime. U velikoj vinskoj kući zadatak da kreira ekskluzivno vino dobio je dipl. inž. Trajče Elonov. Vino je bilo spremno za struške susrete pesnika 1970. godine.

Priliku koja im je pružena Trajče Elenov i njegovi saradnici iskoristili su na najbolji način: kao pravi pesnici, napravili su vino u kojem je bilo više poezije nego u svim pesmama izgovorenim tih večeri. Dali su mu ime po pesmi Miladinova u kojoj s čežnjom spominje i Struga. Izlaskom iz „struškog zabrana“, vino je postalo svojina i onih koji ne pišu stihove, ali su skloni vinskoj poeziji.

Reč je o kvalitetnom polusuvom crnom vinu od grožđa sorte vranac koje se bere s ponajboljih položaja u tikveškom vinogorju. Boja mu je purpurno crvena, jačina 12,5 odsto alkohola. Buke mu je zaokružen i vrlo lep, i u njemu se može osetiti i miris prezrelog grožđa. Ukus mu je iznenađujuće mek i podatan, s gotovo neprimetnom trpkošću. Neprevreli šećer lepo je zaokružio sve sastojke vina, dao mu oblinu i harmoničnost.

Proizvođač ga preporučuje uz roštilj, divljač i punomasne sireve. Mi smo ga probali uz biftek, sočan i polukrvav. Njegov karakter došao je do punog izražaja.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov, Pixaby