![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2020/07/Mariniranje-food-by-Engin-Akyurt-from-Pixabay.jpg)
Kako postići harmoniju i nadopunjavanje ukusa
Kod nas se još uvek ne pridaje naročita važnost usklađivanju hrane i vina. Njihov brak je često tužna mezalijansa, od koje su zažtićeni samo neki izuzetni stolovi. Nema sumnje da je krivac tome visoka cena jedne dobre buteljke, koja često, nažalost, zna da i utrostruči cenu obeda.
Ali isto je tako tačno da je uloga vina nezahvalna, budući da se, u većini slučajeva, sastoji u tome da bude okvir večeri: pozadina koja nema ništa veći značaj od stolnjaka i cveća, to jest kao neophodno i neizbežno piće. Tako nastaju skandalozna spajanja koja čine lošim i jelo i vino, koja su sama po sebi izvrsna: loš je samo njihov brak.
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2020/07/Mariniranje-degustacija-kupaze-PIXABAY.jpg)
Postoje razlozi zašto se neka vina bolje nego druga slažu sa hranom koju jedemo. I mada verovatno ne želite da se opterećujete osnovnim pravilima kojima se postiže harmonija između jela i pića, svaki put kada birate vino, korisno je znati koja su to pravila. Najpre, važno je o kojoj vrsti hrane je reč. Riba zahteva drugačija vina od, recimo, voćne pite, a belo meso se bolje slaže sa belim vinom nego crveno.
Ipak, odluka se ne može donositi samo na osnovu vrste proteina. Ona zavisi i od toga kako je meso spravljeno. Važna je i temperatura na kojoj se hrana poslužuje. Hladna jela traže laganija vina nego topla. Dakle, bez obzira da li meso ili riba, najbolje prijaju ohlađena voćna crna vina.
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2020/07/Fiona-Beckett-Photo-matchingfoodandwine.jpg)
Gospođa Fiona Beket, svetski priznati autoritet o usklađivanju hrane i vina, ističe da i različite metode kuvanja čine da pojedino jelo ima snažniji ukus od drugog, iako su glavni sastojci isti. Ako je jelo kuvano, dimljeno i pripremljeno u mikrotalasnoj pećnici, trebaće mu blaže vino, nego ako je prženo ili sa roštilja.
Više temperature kuvanja zahtevaju vina sa većim procentom alkohola. Zavisi i od toga koliko se dugo jelo kuvalo. Hrani koja se sprema kraće (sušeno, pečeno, kratko prženo u dubokom ulju) pristaju laganija i jednostavnija vina, nego onim jeliima koja se dinstaju ili dugo peku.
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2020/07/Mariniranje-3-crveno-vino-Pixabay.jpg)
Važni su i začini: jelima jače začinjenim potrebna su vina s izražajnijim aromama. Dimljena riba začinjena na kineski način s mladim lukom, sojom, belim lukom i sezamovim uljem, tražiće karakternije belo vino, nego ako je pripremljena jednostavno.
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2020/07/Mariniranje-bermet-Foto-M-Jablanov.jpg)
Nije svejedno ni s čime je hrana poslužena. Ako je jednostavno kuvana, ali servirana s povrćem jakog ukusa, kao što su crveni kupus i ratatuj, to će takođe uticati na izbor vina. Laganija jela traže laganija vina, a jaka jela vina snažne strukture. To pravilo je, kaže Fiona Beket, bolje i preciznije od onog starog: belo vino s ribom, crno s mesom.
Petar Samardžija
Foto: https://www.matchingfoodandwine.com/content/about_me/ , Pixabay, M. Jablanov