Providencija blanko

Providencija blanko

Sa 1,2 miliona hektara vinograda, Španija je prava vinogradarska velesila, prva na svetu, daleko ispred Francuske i Italije. Za današnji predstavljanje odabrali smo vino providenciju blanko (providencia blanco), berba 2007.

Ono nas je privuklo već svojim lepim imenom (providencija – božja promisao). Uz to, reč je vinu napravljenom od autohtone bele vinske sorte verdeho (verdejo). To je jedna od retkih visokokvalitetnih sorti u Španiji, koja je pogodna za starenje. Boja vina je svetlo žuta sa nijansama intenzivne zelenkaste.

Miris tropskog voća, izuzetno bogat i raskošan, rezultat je sorte, ali i klime. Vinogradi su između dolina reka Kabriel i Jukar, na nadmorskoj visini od 740 metara. Dani su vreli, temperatura dostiže i do 40 stepeni, a noću duva svež istočni vetar, karakterističan za ovu regiju i pomaže savršenom zrenju grožđa.

Providencija ima 12,5 posto alkohola i ostatka neprevrelog šećera oko 2 grama, taman toliko da zaokruži sve sastojke vina i ni jednom ne dozvoli da štrči. Ukus je pun i prelepe svežine. Idealno je za pratioca riba, morskih plodova, belog mesa, pirinča i svežih sireva.

Našim vinarima, koji su toliko razjedinjeni, da često ni otac i sin ne sarađuju, ovo vino trebalo bi da bude zanimljivo i zbog toga što stiže iz zadružne vinarije „San Antonio Abad“, osnovane 1947. godine. Mali vlasnici vinograda neguju svoje čokote na tradicionalan način garantujući zdravo grožđe, koje čini osnovu izvanrednih vina u kojima se ogleda čistota klime i zemljišta. Njihova zadružna vina se već preko 20 godina izvoze u mnoge zemlje Evropske unije, a nagrađivana su najvišim priznanjima na svim najvažnijim ocenjivanjima u svetu.

Lep primer za buđenje nade (promisli) našim vinogradarima i vinarima.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, http://www.bodegas-saac.com