Sila

Sila

Minulih decenija, selekcioneri i genetičari Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima, poznate naučne kuće stvorili su, u svojim laboratorijama i na oglednim poljima, veći broj novih vinskih sorti vinove loze, od čijeg grožđa prave originalna i prepoznatljiva vina. Neke od tih sorti, sigurno je, naći će svoje mesto pod suncem i u našim vinogorjima, tokom upravo započete renesanse našeg vinogradarstva.

„Sila“ je jedna od njih. Nastala je 1988. godine, a ime nosi po svom autoru dr Simi Laziću (1922-1981), koji, nažalost, nije dočekao njeno zvanično priznavanje, čemu prethodi višegodišnje proveravanje u praksi, tokom kojeg se upoređuje s nekom poznatom standardnom sortom. Nakon prerane smrti, Lazićev rad na stvaranju ove sorte priveli su kraju njegovi mlađi saradnici dr Vladimir Kovač i dr Petar Cindrić. U znak sećanja na svog starijeg kolegu, oni su sorti dali ime spajajući prva dva slova imena Sime Lazića: sila.

Sorta je nastala ukrštanjem kevedinke, carice peska na severu Bačke, i šardonea, vodeće bele vinske sorte u svetu. Panonskoj sorti i njenom vinu stonog kvaliteta, bez izraženog mirisa, lakom i harmoničnom, Lazić je želeo da ugradi malo plave krvi čuvene francuske loze koja je davno osvojila planetu.

Da je u tome umnogome uspeo, potvrđuju ocene svih koji su imali priliku da je upoznaju. Za više od decenije, koliko je pratimo, još nismo sreli ljubitelja vina koji o „sili“ nije imao lep, najčešće nadahnut komentar.

Ona osvaja svojim harmoničnim ukusom, lepršavošću i diskretnom i prijatnom aromom. Razblažen šardone – komentar je jednog poznatog italijanskog vinara o njoj, i, čini nam se, to je najpreciznija ocena „sile“. Istina, ona nikada neće dostići visine velikih vina, ali kao kućno vino, koje se može piti svakodnevno i u svakoj prilici, ima mesta na svim našim vinskim kartama.

Pored Instituta, proizvodi ga još nekolio vinara u Sremskim Karlovcima. Naš izbor je podrum Milana Petrovića. Njegova „sila“ je sveža, originalna i zavodnička.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, Pixabay, Pexels