Vega Sisilia Unico

Složili smo se da kad se čaša odloži, učtivost prema vinu zahteva komentar. Pohvalu, kritiku, o njemu se govori, jer, vino je - neko. A to nije uvek jednostavno. Šta reći kad vas prijatelj ponudi vinom iz buteljke čija je cena 220 evra?

Na tim mukama našli smo se nedavno, kada su nam prijatelji Španci ponudili crno vino „Vega Sisilija Uniko 1996“, koje se smatra jednim od najboljih vina s Pirinejskog polustrva, pa i jednim od najboljih na svetu. Vino kojem je čuveni vinski guru Rober Parker dao 96 od 100 mogućih bodova. Vinari čije to vino dobije ocenu 91 ili 92 spremni su da iznajmljuju čitave stranice najprestižnijih novina i časopisa da to obznane.

Vino je bilo iz regije Ribera del Duero, koju su poslednjih dvadesetak godina proslavila crna vina i rozei. Proizvedeno je od najpoznatije španske crne vinske sorte - temraniljo, uz dodatak deset odsto grožđa kaberne sovinjona.

Nakon fermentacije, vino je odležalo 20 meseci u drvenim kacama, zatim 24 meseca u novim hrastovim buradima, pa još pune dve godine u ovinjenim buradima, i na kraju 19 meseci u drvenim kacama velike zapremine. U flašama provodi vreme do prodaje.

Vino ima boju crvene trešnje s blagim nijansama rubina. Miris predstavlja pravu eksploziju voćnih nota, trešnje i suvih smokava, zatim duvana, mentola i vanile, pomešanih s mirisom zemljišta na kom je grožđe dozrevalo. Ukus je na početku jak i bogat, ali na nepcima ostavlja mesto i za osećaj arome tanina. U završnici i dalje se osećaju tanini i bogatstvo voćnih aroma. Vino je vatreno i puno energičnog španskog temperamenta, koji nepogrešivo govori o poreklu tog pića, i odaje ga.

Istorija podruma Vega Sisilija počela je 1848. godine. U prve dve decenije prošlog veka njegovi vlasnici uvode nove tehnologije vinifikacije, po ugledu na one u Bordou, u Francuskoj, i u La Riohi, u Španiji. Vino im dugo sazreva u drvenim sudovima i flašira se tek po primanju narudžbenica. U početku su flaše dopremane samo predstavnicima plemstva i visoke aristorkratije, a ne u komercijalne svrhe.

Vlasnici su prva vina nudili na poklon prijateljima, pa je tako i nastala legenda da se vino „Vega Sisilija“ ne može kupiti novcem, već dobiti samo prijateljstvom.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, wikipedia