NAJAVA Irina

PSIHOLOG IRINA VLADIMIROVNA O MUŠKO-ŽENSKIM ODNOSIMA

Tajne srećnih žena – Šta znači sreća, mnogi me pitaju – to je jednostavno kada se osećamo dobro u svojoj koži. Verujte mi, to nema nikavke veze sa bogatstvom, veličinom kuće, visokim statusom na društvenoj lestvici, nema veze ni sa brojem kilograma, čak ni sa brojem dece. Jedino s čim ima veze je kako se osećamo, kako mi doživlјavamo sebe […]

Read more
kevendinka

Kevendinka

Kevendinka Naše vinsko tržište je u znaku paradoksa, do sada nepoznatog: vina vrhunskih sorti, priznata i nagrađivana, trče za potrošačima, a ljubitelji vina jure za starim, autohtonim, koje su naša vinogradarska nauka i struka odbacile kao neperspektivne: portugizac, prokupac, ezerjo, kevedinka, kreacer, buvije… Poslednjih pedest godina velika vinogradarska imanja podizala su svoje plantažne vinograde najpoznatijim svetskim kultivarima, a brigu o […]

Read more

Broj 5

Broj 5 Ovaj broj značava fizičko telo. Petica je na pola puta do 10 i smatra se brojem integracije, regulacije i transformacije. Postoji pet elemenata (zemlјa, voda, vazduh, vatra i etar). Ljudi imaju pet prstiju, pet čula i broj 5 je broj čoveka.Fizičko telo je naša tačka oslonca, pomaže nam da živimo u ovom svetu i dozvolјava nam da prođemo […]

Read more

Bermet

Bermet Za aperitiv uz današnji nedeljni ručak predlažemo bermet. Vino o kome se uopšteno zna sve, ali o svakom posebno malo: svaki proizvođač bermeta čuva barem neku svoju tajnu, u najmanju ruku sastav i količine aromata koje dodaje osnovnom vinu. Najčešće su to porodične tajne, koje se prenose s generacije na generaciju, pa zašto čeprkati po njima, neka tajne ostanu […]

Read more

Broj 4

Broj 4 U kundalini jogi imamo 10 tela od kojih su tri tela uma. Broj 4 je neutralni ili meditativni um koji balansira negativni i pozitivni um. Čovek koji ima razvijen meditativni um je veoma intuitivan, dobro zna šta i kada treba da radi, ume da sluša, ume da daje savete kada to traže od njega. Klјučna fraza za četvrto […]

Read more
najava pero

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE

Crno i crveno Prema boji vino se razvrstava na: 1) belo vino, proizvedeno od belih sorti vinove loze; 2) roze vino, proizvedeno pretežno od grožđa crvenih i crnih sorti vinove loze; 3) crveno vino koje je proizvedeno od grožđa crnih sorti vinove loze. Ovo kaže naš zakon o vinu („Sližbeni glasnik RS“, broj 41/09). Zakon je donet pre pet godina, […]

Read more

Petar Samardžija – najbolji enolog među novinarima i najbolji novinar među enolozima

Izuzetno mi je zadovoljstvo da će na ovom blogu, o lozi, grožđu, vinima i vinskoj kuturi biti predstavljeni tekstovi jednog od naših vrsnih enologa i novinara – mog dragog i veoma poštovanog kolege Petra Samardžije.Ovo je izbor njegovih kolumni o vinu, koje su pisane za „Nedeljni ručak“, dodatak novosadskog lista Dnevnik. Tekstovi su bili objavljivani samo u štampanom izdanju i […]

Read more

Broj 3

Broj 3 Kada govorimo o trećem telu – pozitivnom, projektujućem umu, mi razmatramo odnose između rizika i nagrade. Klјučna fraza je đavolsko ili božansko. Ljudi koji imaju neizbalansirano treće telo, koji projektuju u svojoj glavi suviše i ne obraćaju pažnju na rizik, mogu vas dovesti do pakla veoma brzo. Ako niste u stanju da proračunate rizike bilo koje situacije (što […]

Read more
NAJAVA

ZORAN ZIVLAK, SVETSKI PUTNIK NA BICIKLU

Jezero Titikaka u Peruu je jedno od čarobnih mesta za Zorana Zivlaka koji biciklom putuje svetom Kotrljanje točkova po kontinentima Putovanje je kao stanje povećane svesnosti, u kome smo pažljivi, otvoreni, konkretni i spremni da se menjamo. U tome je ključ razumevanja sveta u kome živimo, a živimo na planeti punoj lepote i šteta je da bar deo te divote […]

Read more

Broj 2

Broj 2 Naše drugo telo pripada negativnom ili zaštitnom umu. Klјučno pitanje za drugo telo je – da li ja mogu da predvidim sve opasnosti? Klјučna fraza za drugo telo je potreba pripadanja. To je veoma važno jer dvoje uvek žele da budu jedno. Dvojke uvek imaju želјu da se spoje sa nekim. To može da bude i potreba spajanja […]

Read more