namaz od maslina

Namaz od maslina sa začinskim biljem

Namaz od maslina sa začinskim biljem Ovaj namaz od maslina bi se slobodno mogao nazvati izuzetno zdravim da nije slan – što mu naravno daju masline. No, umerenom upotrebom, ni to neće predstavljati problem, jer ćete sigurno uživati u njegovom ukusu.Sveže začinsko bilje daće ovom namazu poseban ukus i aromu, naročito korijander. Lekovita svojstva matičnjaka, …

NAJAVA Irina

PSIHOLOG IRINA VLADIMIROVNA O MUŠKO-ŽENSKIM ODNOSIMA

Tajne srećnih žena – Šta znači sreća, mnogi me pitaju – to je jednostavno kada se osećamo dobro u svojoj koži. Verujte mi, to nema nikavke veze sa bogatstvom, veličinom kuće, visokim statusom na društvenoj lestvici, nema veze ni sa brojem kilograma, čak ni sa brojem dece. Jedino s čim ima veze je kako se …

kevendinka

Kevendinka

Kevendinka Naše vinsko tržište je u znaku paradoksa, do sada nepoznatog: vina vrhunskih sorti, priznata i nagrađivana, trče za potrošačima, a ljubitelji vina jure za starim, autohtonim, koje su naša vinogradarska nauka i struka odbacile kao neperspektivne: portugizac, prokupac, ezerjo, kevedinka, kreacer, buvije… Poslednjih pedest godina velika vinogradarska imanja podizala su svoje plantažne vinograde najpoznatijim …

Broj 5

Broj 5 Ovaj broj značava fizičko telo. Petica je na pola puta do 10 i smatra se brojem integracije, regulacije i transformacije. Postoji pet elemenata (zemlјa, voda, vazduh, vatra i etar). Ljudi imaju pet prstiju, pet čula i broj 5 je broj čoveka.Fizičko telo je naša tačka oslonca, pomaže nam da živimo u ovom svetu …

Bermet

Bermet Za aperitiv uz današnji nedeljni ručak predlažemo bermet. Vino o kome se uopšteno zna sve, ali o svakom posebno malo: svaki proizvođač bermeta čuva barem neku svoju tajnu, u najmanju ruku sastav i količine aromata koje dodaje osnovnom vinu. Najčešće su to porodične tajne, koje se prenose s generacije na generaciju, pa zašto čeprkati …

Broj 4

Broj 4 U kundalini jogi imamo 10 tela od kojih su tri tela uma. Broj 4 je neutralni ili meditativni um koji balansira negativni i pozitivni um. Čovek koji ima razvijen meditativni um je veoma intuitivan, dobro zna šta i kada treba da radi, ume da sluša, ume da daje savete kada to traže od …

najava pero

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE

Crno i crveno Prema boji vino se razvrstava na: 1) belo vino, proizvedeno od belih sorti vinove loze; 2) roze vino, proizvedeno pretežno od grožđa crvenih i crnih sorti vinove loze; 3) crveno vino koje je proizvedeno od grožđa crnih sorti vinove loze. Ovo kaže naš zakon o vinu („Sližbeni glasnik RS“, broj 41/09). Zakon …

Petar Samardžija – najbolji enolog među novinarima i najbolji novinar među enolozima

Izuzetno mi je zadovoljstvo da će na ovom blogu, o lozi, grožđu, vinima i vinskoj kuturi biti predstavljeni tekstovi jednog od naših vrsnih enologa i novinara – mog dragog i veoma poštovanog kolege Petra Samardžije.Ovo je izbor njegovih kolumni o vinu, koje su pisane za „Nedeljni ručak“, dodatak novosadskog lista Dnevnik. Tekstovi su bili objavljivani …

Broj 3

Broj 3 Kada govorimo o trećem telu – pozitivnom, projektujućem umu, mi razmatramo odnose između rizika i nagrade. Klјučna fraza je đavolsko ili božansko. Ljudi koji imaju neizbalansirano treće telo, koji projektuju u svojoj glavi suviše i ne obraćaju pažnju na rizik, mogu vas dovesti do pakla veoma brzo. Ako niste u stanju da proračunate …

NAJAVA

ZORAN ZIVLAK, SVETSKI PUTNIK NA BICIKLU

Jezero Titikaka u Peruu je jedno od čarobnih mesta za Zorana Zivlaka koji biciklom putuje svetom Kotrljanje točkova po kontinentima Putovanje je kao stanje povećane svesnosti, u kome smo pažljivi, otvoreni, konkretni i spremni da se menjamo. U tome je ključ razumevanja sveta u kome živimo, a živimo na planeti punoj lepote i šteta je …