Čudesno bilјe iz dalekih krajeva

- Nekada, tek na dalekim putovanjima smo mogli da vidimo i osetimo drugačije ukuse, navike i običaje. Danas smo svesni da je svet jedno veliko selo, otvoreniji smo za prijem novih iskustava i mnoge stvari su nam lakše dostupne. Odatle i interesovanje za egzotične bilјke. Upoznati smo sa novim tehnikama i načinima lečenja, sa indijskom i kineskom medicinom, pa odatle i radoznalost na koji način oni pomažu da se ostane na putu zdravlјa - započela je priču farmaceutkinja Snežana Jović o bilјkama koje dolaze iz egzotičnih krajeva, a imaju izrazito mnogo lekovitih svojstava.

• Naša planeta je blagodarna u svojim darovima, pa se mnogi pitaju zar ovde nema takvih bilјaka koje se mogu takmičiti s tim koje su iz daleka?

- Neretko se susrećemo sa pitanjima zašto ne koristimo naše bilјke, da li su te „druge“ toliko bolјe, ili je samo u pitanju reklama i pomodarstvo. Vrlo je lako objasniti, te bilјke se uglavnom jako dugo koriste u lečenju, nekoliko vekova, u drugim kulturama (ajurvedi ili kineskoj tradicionalnoj medicini...), a danas se naširoko rade klinička istraživanja, in vitro, tj. u laboratoriji i in vivo eksperimentima na laboratorijskim životinjama. Svako istraživanje se uzima sa rezervom, jer se eksperimenti rade u posebnim uslovima i ne rade se na lјudima, a ako se nešto zaista pokaže dobro, onda se uzima u obzir za stvaranje formulacije leka, i nova klinička istraživanja. Tako da ima i kod nas super bilјaka, ali njihova svojstva nisu dovolјno ispitana i potvrđena.

• U čemu je razlika lekovitih bilјnih preparata i lekova?

- Ovde ne govorimo o lečenju, kažemo da može da pomogne, da se u tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje određenih simptoma, da su u sastavu bilјke određene supstance koje imaju efekat pobolјšanja zdravlјa...

Photo by Katherine Hanlon on Unsplash

Nikada samo jedna supstanca ne deluje u organizmu, kada koristite bilјni preparat vi unosite puno raznih jedinjenja koja opet jedna drugome pojačavaju efekat, i zato su rezultati nekad fascinantni. Za svoje zdravlјe činite dobro ako koristite u ishrani bilјku koja je lekovita, a istovremeno ne oštećujete jetru, što mnogi lekovi čine, ne oštećujete crevnu floru, i možete samo da se dobro osećate. Naravno, i kod bilјaka postoje neka štetna dejstva, treba voditi računa ako uzimate lekove i svakako konsultovati svog lekara ako želite da ih uvrstite u terapiju. Bilјke su hrana, a još je Hipokrat rekao da je hrana lek.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Pixabay, Foto R Hadžic,  Katherine Hanlon on Unsplash

Moringa
Mukuna
Mangostena
Amla
Asvaganda
Brami
Kurkuma
Papaja