Mariniranje aura color PIXABAY

Šta koja boja aure znači

Šta koja boja aure znači Naša aura može da bude različitih boja i svaka boja odgovara određenom tipu ličnosti. Upravo o tome pričamo s dve Kragujevčanke, Gordanom i Milankom Sekulić, One se očitavanjem aure bave više od decenije i imale su priliku da pogledaju preko 5 hilјada aura.Crvenu auru imaju lјudi koji su entuzijastični i energetični. Oni su obično lideri, […]

Read more
Mariniranje celery with hazelnuts photo M Jablanov

CELER SA PRŽENIM LEŠNICIMA

Salata od lišća i stabljika celera s prženim lešnicima Celer spada u one retke biljke kod kojih je sve lekovito i jestivo: list, stabljika, koren i seme koje se koristi kao začin. To je biljka koja se spominje i u jednoj dobro poznatoj starogradskoj pesmi „’Ajde Kato, ’ajde zlato, ’ajde sa mnom celer brati…“ Dotična Kata je odbila, ali i […]

Read more
Mariniranje papaya tree PIXABAY

Papaja

Enzimi koji spasavaju život Papaja spada u veoma ukusno tropsko voće, ali mnogi ne znaju da je ona i izuzetno lekovita. Zamolili smo farmaceutkinju Snežanu Jović, veliku poznavateljku biljaka i njihovih svojstava da nam kaže koji deo biljke je lekovit: – Papaja jeste tropska biljka čiji je plod divnog ukusa, ali za lekovita svojstva zaduženo je lišće. Suvi prah lišća […]

Read more
Mariniranje Le beaujolais nouveau PEXELS copy

Božole nuvo

Božole nuvo Trećeg četvrtka u novembru u celom svetu počinje da se pije božole nuvo (beaujolais nouveau), mlado vino iz tekuće berbe, zgotovljeno i utamničeno u flašu dok u mnogim evropskim vinogorjima berba grožđa još uvek traje. Za harmonično crveno vino iz istoimene francuske pokrajine prvih dana njegovog zatočenja podjednako se jagme i znalci i snobovi. Rezultat je to ogromne, […]

Read more
Mariniranje Leopold Herencic foto R.HADzIC

OLIMPIJAC LEOPOLD HERENČIĆ O SPORTU

Uživanje i krepko zdravlјe Sport je rat u kome jedino nema pucanja – reči su čuvenog vizionara i pisca Džordža Orvela. Stvarnost nas sve više i sve češće uverava da je ovaj veliki pisac bio u pravu, jer je sport sve manje igra i uživanje, a sve više borba za rezultat, po bilo koju cenu. Da li je zdravlјe zalog […]

Read more
Mariniranje turmeric PIXABAY

Kurkuma

Sveopšti čistač i odličan antioksidans Kurkuma je mnogima poznata kao neizostavni deo začina koji se naziva kari. Ovaj začin može da se stavlja i u slatka jela, a Indijci od nje prave veoma zdravo „zlatno” mleko u koje osim kašičice kurkume i toplog kravljeg mleka sadrži med i cimet. Ipak, osim začinskih svojstava kurkuma poseduje mnoge lekovite osobine. Postoje zapisi […]

Read more
Mariniranje belo vino Foto M Jablanov

Rajnski rizling

Rajnski rizling s Bisernog ostrva Sve do skora, kad se spomene Biserno ostrvo prva asocijacija bila je vino krokan. Istoimenu sortu ovde je zasadio sin austrijskog oficira, grofa Rohoncija Lipota, Gedeon, zvani Gida. On se oženio jednom od tri kćeri Cincarina Petra Hadžimihajlova i ona mu je u miraz donela – Biserno ostrvo! Ostrvo, tačnije ada na Tisi, nastalo je […]

Read more
Mariniranje rope PIXABAY

MIODRAG PAVIĆEVIĆ O KONOPLjI

Drevna bilјka budućnosti Konoplja je u Vojvodini nekad bila omilјena kultura i mnogi su od nje živeli. Podatak da su Odžaci početkom XX veka bili evropska prestonica konoplјe i da je tu bila berza gde se određivala cena ove bilјke za celu Evropu, danas izgleda malo verovatno. U bogatom svetu flore nema baš mnogo bilјaka koje mogu da zadovolјe sve […]

Read more
Najava Mariniranje brahmi plant Pixabay

Brami

Dobro pamćenje i bistar um uz brami Postoje biljke koje nam pomažu da lakše i brže pamtimo, a jedna od takvih je brami (Bacopa monnieri). To je vrsta puzavice koja je vekovima poznata u indijskoj tradicionalnoj medicini kao uspešno sredstvo za stimulisanje mozga i podmlađivanje organizma. Zamolili smo Snežanu Jović, farmaceutkinju, homeopatu, floriterapeuta, a pre svega veliku poznavateljku biljaka i […]

Read more
Najava Mariniranje vino PEXELS

Merlo

Merlo iz Mačkovog podruma Pisanje o vinu slično je pisanju o knjigama. Da bi prikazi o njima bili verni, treba ih pročitati, pažljivo i polako, ponekad i više puta. Pisati o našim vinima je sve zanimljivije, jer ih je sve više i sve su bolja. „Izdavači” su sve brojniji, a njihova produkcija takva da je sve teže biti aktuelan i […]

Read more