Mariniranje pasta s dagnjama Foto M Jablanov

Pasta s dagnjama

Pasta s dagnjama Kad pomislim na dagnje, uvek se setim jednog divnog leta u Karinu (Hrvatska, zadarska regija) početkom osamdesetih. Tada smo s brodicom često išli u Ribnicu u jednu kafanicu na obali mora na dagnje. Jedva da joj se setih imena „Kod Bere“, ali ukus tog dobro spremljenog morskog specijaliteta pamtim i danas. Nikada …

Mariniranje riba na gradele Foto M Jablanov

Riba na gradele po receptu dva morska vuka

Riba na gradele po receptu dva morska vuka Putujući u neki drugi kraj idemo da doživimo nešto novo. Zato kada se nađete na moru vladajte se po poznatoj rimskoj poslovici „kada si u Rimu ponašaj se kao Rimlјanin” i obavezno probajte neki od morskih specijaliteta. Jedan je svakako i riba na gradele, odnosno na roštilјu. …

Tatjana Guberina Foto privatna arhiva

TATJANA GUBERINA, KLAVIRSKI PEDAGOG O VAŽNOSTI MUZIČKOG OBRAZOVANJA

Sviranje razvija inteligenciju Jedan od najvećih kompozitora Johan Sebastijan Bah smatrao je da je cilј muzike da se dodirnu srca. Biti učitelј onima koji će svojim izvođenjem muzike dodirnuti nečije srce nije mali zadatak, a to je ono što već preko trideset godina posvećeno i s velikim uspehom radi novosadska profesorka klavira Tatjana Guberina. Ljubav …

Mariniranje crveno vino Foto M Jablanov

Probus

Probus Pre desetak godina pojavile su se prve flaše vina sorte probus, stvorene u sremskokarlovačkom Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo 1983. godine. Tek posle četvrt veka od priznavanja ove sorte, perspektivne za visokokvalitetna crvena vina, ona je dobila davno zasluženu bocu i etiketu.Dugo čekanje na potvrdu šire publike prekinuo je podrum „Živanović” u Sremskim Karlovcima, …

Mariniranje becarski ratatouille Foto M Jablanov

Bećarski ratatouille

Bećarski ratatouille Za sve koji vole povrće ovo je idealno letnje jelo. No, čemu ova složenica? – Upravo zato, što je u pitanju jedan složenac – nije ni klasični bećar paprikaš u koji ide samo luk, pečena paprika i paradajz, ali nije ni baš pravi ratatuj, jer sam ga „marinirala“, odnosno napravila svoju verziju.Ratatuj (franc. …

Don Oliver

Don Oliver U čuvenom „Vinskom dvoru“ u Hajdukovu gostima za aperitiv poslužuju vino. Ne bi to bilo ništa neobično da se u tom kraju ne prave najbolje voćne rakije kod nas, koje se pred prijatelje, znance i namernike iznose pri svakom susretu, pre početka bilo kakvog razgovora. Domaćin „Dvora“ Laslo Hupert za to ima jednostavno …

blonde female

Maska za detoksikaciju kose

Detoks kose • pola šolje gline• 1/4 šolje organskog jabukovog sirćeta ili limunovog soka• 3 kašike kokosovog ulja• nekoliko kapi eteričnog ulja čajevcaPomešati u staklenoj ili porcelanskoj posudi s drvenom ili plastičnom kašičicom (nikako metalnom, jer glina oksidiše) glinu s sirćetom ili limunovim sokom, dve kašike kokosovog ulja i nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca. Dobijena …

bakine pogacice

Bakine pogačice

Bakine pogačice 6 šolja brašna (od 2 dl) + još 1 šolja1 kašičica soli1 prašak za pecivo1/4 paketića svežeg kvasca3 dl jogurta (1,5 šolja)2 kašike masti250 g putera1 kašika milerama1 celo jaje + žumance1 kesica kima1 belance za premazivanjeU vanglici pomešati 6 šolja brašna i ostale suve sastojke. Pa u to izmrviti kavasac, dodati jogurt, …

rose

Sirće ružinih latica

Sirće ružinih latica 100 g osušenih latica ruže75 ml organskog belog vinskog sirćetaSastojke stavite u veću staklenu teglu, dobro zatvorite i pustite da stoji na hladnom i tamnom mestu 2 nedelje. Nakon toga, procedite i vaše sirće je spremno – otkrila nam je Snežana Dukanac

hair dry

Maska za suvu kosu

Maska za suvu kosu Ovo je maska koju preporu;uje Snežana Dukanac.2 kašike vodenog Pantenol rastvora20-30 uljanih AD kapi1 žumance2 kašike ricinusovog uljaSastojke pomešati i naneti na kosu od temena prema krajevima, s tim da se odvoji 5 minuta da se dobro natopi i umasira u teme. Masku držati što duže na kosi, a potom normalno …